دوره 14، شماره 4 - ( مجله علمی پژوهان، تابستان 1395 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 18-26 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد میکروب شناسی، گروه میکروب شناسی، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استادیار میکروب شناسی، مرکز تحقیقات بروسلوز، دانشکده پزشکی، گروه میکروبشناسی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، mohammad.arabestani@gmail.com
3- کارشناس علوم آزمایشگاهی، مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده:   (3089 مشاهده)

مقدمه: با توجه به افزایش روز افزون مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک ها و وجود ترکیبات ضد باکتریایی در گیاهان، در این مطالعه تاثیر عصاره ی متانولی و آبی گیاه بن سرخ بر روی تعدادی از باکتری های بیماری زا بررسی شد.

روش کار: در این مطالعه ی مداخله ای، عصاره های متانولی و آبی از گیاه بن سرخ تهیه گردید. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های حاصل با دو روش براث میکرودایلوشن و انتشار در چاهک بر روی باکتری ها ی مورد نظر در مقایسه با آنتی بیوتیک جنتامایسین انجام گرفت. به منظور آنالیز آماری از آزمون T دو نمونه مستقل استفاده شد.

یافته ها: عصاره ی متانولی برروی تمامی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی استفاده شده در این مطالعه به جز انتروکوکوس فکالیس تاثیر داشت (0/05>P). بیشترین قطر هاله ی عدم رشد در استرپتوکوکوس پیوژنز و سودوموناس آئروژینوزا مشاهده شد که تا 12 میلی متر هم رسید و MIC برای این دو باکتری معادل 16 میلی گرم بر میلی لیتر به دست آمد. عصاره ی آبی این گیاه بر روی همه ی باکتری های مورد آزمایش بجز انتروکوکوس فکالیس تاثیر داشت (0/05>P). عصاره ی آبی نسبت به عصاره ی متانولی تاثیر بهتری را نشان داد (0/05>P).

نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده و افزایش روز افزون مقاومت باکتری ها نسبت به آنتی بیوتیک های شیمیایی پیشنهاد می شود با مطالعات بیشتر بر روی این گیاه بتوان از ترکیبات ضد باکتریایی این گیاه در درمان باکتری ها استفاده نمود.

متن کامل [PDF 665 kb]   (3881 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: ۱۳۹۴/۱۲/۱۷ | پذیرش: ۱۳۹۵/۳/۴ | انتشار: ۱۳۹۵/۵/۷