دوره 16، شماره 4 - ( مجله علمی پژوهان، تابستان 1397 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 20-14 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- استاد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- کارشناس بهداشت محیط، دانشکده بهداشت،دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- کارشناس بهداشت محیط، مرکز بهداشت تویسرکان،دانشگاهعلومپزشکیهمدان، همدان، ایران ، yasindavari2000@gmail.com
چکیده:   (4302 مشاهده)
سابقه و هدف: رنگ­ های مصنوعی دسته مهمی از افزودنی­ های مورد استفاده در فرآورده­ های غذایی می­ باشند که به دلیل عوارض مصرف آن­ ها برسلامتی مصرف کنندگان، نیاز به نظارت کافی در استفاده دارند. هدف از این مطالعه تعیین نوع و فراوانی رنگ­ های مصرفی در تولید شیرینی­ های قنادی­ های شهرستان تویسرکان می باشد.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می­ باشد که به بررسی نوع رنگ­ های مصرفی در شیرینی­ های قنادی­ های شهرستان تویسرکان پرداخت. در مجموع ۸۰ نمونه اعم از شیرینی خشک و تر از ۱۷ قنادی به صورت تصادفی جمع­ آوری شد. مراحل آزمایش شامل چربی­ زدایی نمونه، خالص ­سازی و تعیین نوع رنگ با روش کروماتوگرافی لایه نازک انجام گردید. تمام نمودارهای مورد استفاده در این مطالعه توسط نرم افزار اکسل (۲۰۱۳) رسم گردید.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که از ۸۰ نمونه، ۱۷ نمونه فاقد رنگ، ۱۵ نمونه دارای رنگ طبیعی، ۴۴ نمونه دارای رنگ مصنوعی مجاز و ۴ نمونه دارای رنگ مصنوعی غیرمجاز بودند. همچنین از رنگ­ های مصنوعی، ۱۲ نمونه دارای رنگ کینولین یلو، ۱۰ نمونه دارای رنگ سانست یلو، ۸ نمونه دارای رنگ آزوروبین، ۵ نمونه دارای رنگ برلیانت بلو، ۵ نمونه دارای رنگ یونسیو R۴ و ۴ نمونه دارای رنگ آلوراد بودند.
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که بخشی قابل توجهی از رنگ ­های مورد استفاده در قنادی­ های تویسرکان غیر مجاز می­ باشند. بنابراین پیشنهاد می­ شود که سهم استفاده از رنگ­ های مصنوعی را با ایجاد محدودیت در توزیع و پخش، کنترل بیشتر سازمان مسئول بخصوص بخش­ های بهداشتی و افزایش آگاهی مصرف­ کنندگان و تولیدکنندگان، کاهش داد.
متن کامل [PDF 320 kb]   (1506 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1396/9/2 | پذیرش: 1397/1/28 | انتشار: 1397/6/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.