دوره 11، شماره 4 - ( مجله علمی پژوهان، تابستان 1392 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 35-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه آموزشی رادیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، ghazi1356@gmail.com
چکیده:   (6430 مشاهده)

مقدمه و هدف: در نظام آموزشی، عوامل بسیاری با یکدیگر عمل می کنند تایادگیری و پیشرفت تحصیلی برای فراگیران حاصل گردد. با عنایت به اهمیت میزان روشنایی محیط بر میزان یادگیری فراگیران و افزایش بهره وری در محیط های آموزشی، مطالعه حاضر باهدف میزان روشنایی محیط اداری و آموزشی دانشگاه های سطح شهر همدان صورت گرفته است.

مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، وضعیت و شرایط روشنایی کلاس های آموزشی، فضاهای اداری و راهروها در مراکز آموزش عالی سطح شهر همدان (آزاد، بوعلی سینا، پیام نور، علوم پزشکی، مرکز تربیت معلم و آموزشکده فنی) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین سطح روشنایی محیط های مورد برسی از یک دستگاه لوکس متر کالیبره شده استفاده شد. سنجش روشنایی در این مطالعه به روش عمومی و بنا به توصیه های انجمن مهندسان روشنایی آمریکای شمالی IESNA انجام شد. نتایج با استانداردهای موجود کشوری و پیشنهادی IESNA مقایسه شد.

یافته ها: میانگین روشنایی در کلاس های درسی دانشگاه های مورد بررسی درمحدوده 301 تا 666 لوکس بوده است و این موضوع نشان دهنده روشنایی مطلوب کلاس ها در اغلب دانشگاه ها می باشد. گر چه یکنواختی روشنایی در این مکان ها مناسب نبوده و در اغلب موارد میزان غیر یکنواختی بالای 50 درصد گزارش شده است.

بحث و نتیجه گیری: روشنایی عمومی تمام دانشگاه ها بالاتر از کمیته استاندارد پیشنهادی بوده و از این لحاظ در وضعیت کاملا مطلوبی قرار داشته ایم. ولیکن در اغلب موارد شدت روشنایی در نواحی مورد بررسی بالاتر از استاندارد پیشنهادی کشوری بوده و از لحاظ شدت روشنایی (به ویژه در راهروهای عمومی تمامی دانشگاهها) دروضعیت بالاتر از استاندارد هستیم.

واژه‌های کلیدی: روشنایی، آموزش، لوکس متر
متن کامل [PDF 953 kb]   (2093 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي |
دریافت: 1393/6/21 | پذیرش: 1393/6/21 | انتشار: 1393/6/21

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.