دوره 19، شماره 1 - ( مجله علمی پژوهان، پاییز 1399 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 52-44 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- گروه اطفال، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، paria.abbasian.66@gmail.com
2- گروه اطفال، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- مرکز تحقیقات مدلسازی بیماری های غیرواگیر، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
چکیده:   (4893 مشاهده)
سابقه و هدف: میگرن شایع ترین علت سردرد راجعه در کودکان است. شناخت عواملی که منجر به تشدید سردرد می شوند و بهبود آنها نقش مهمی در کنترل بیماری دارد. ملاتونین هورمون مترشحه از غده پینه آل مغز میانی و برخی بافت های محیطی است. تحقیقات نشان داده است میزان سطح خونی ملاتونین در بیماران مبتلا به میگرن در مقایسه با افراد سالم کمتر است. پروپرانولول از داروهای خط اول در پیشگیری سردردهای میگرنی اسـت. بنابراین در مطالعه حاضر به تعیین تاثیر داروی پروپرانولول به همراه ملاتونین بر بهبود شدت میگرن در بیماران بدون اختلال خواب پرداخته ایم.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه  موردی-شاهدی، 49 نفر از کودکان 5 الی 15 ساله مراجعه کننده به درمانگاه مغز و اعصاب اطفال بیمارستان بعثت همدان با شکایت سردرد که تشخیص میگرن برای آنها گذاشته شده بوده و واجد شرایط دریافت داروی پیشگیری میگرن بودند، وارد مطالعه شدند. بیماران مبتلا به میگرن بدون اختلال خواب به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول (گروه شاهد) روزانه با قرص پروپرانولول درمان شدند و گروه دوم (گروه مورد) روزانه با قرص پروپرانولول به همراه یک عدد قرص ملاتونین تحت درمان قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 با کمک آزمون آماری تی مستقل (در موارد نرمال بودن توزیع داده ­ها) یا من- ویتنی (در موارد توزیع غیر نرمال داده ­ها) و آزمون­ های کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: در این مطالعه 49 بیمار مبتلا به میگرن (27 نفر پسر و 22 نفر دختر) که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند با میانگین سنی 2/26 ± 10/12 سال وارد مطالعه شدند. بیشترین فراوانی مربوط به محل سردرد ناحیه فرونتال و بیشترین فراوانی مربوط به کیفیت سردرد نوع ضربان دار بود. حدود 1/5 سال بین شروع سردرد و مراجعه ی بیماران به پزشک طول کشیده بود. نتایج این مطالعه نشان داد، بیشترین عامل تحریک کننده سردرد مربوط به مدرسه (63/3%) و استرس (40/8%) بود. اختلاف کاهش میانگین تعداد سردردهای ماهیانه تا ماه اول درمان بین دو گروه معنادار نبود (0/664P=) ولی پس از گذشت سه ماه دیگر از مصرف داروها، گروه دوم (پروپرانولول و ملاتونین) از گروه اول (پروپرانولول) پیشی گرفته و کاهش بیشتری را در تعداد سردرد ماهیانه داشته است.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه، پروپرانولول به تنهایی می تواند به عنوان دارویی موثر بر درمان انواع سردردهای میگرنی اطفال مد نظر گرفته شود ولی نتایج نشان داد که مصرف ملاتونین مخصوصا با مدت مصرف بیشتر از یک ماه با توجه به تنظیم سیکل خواب و بیداری اگر با مصرف پروپرانولول همراه شود، می تواند در کاهش سردرد بیماران موثر واقع شود و میزان رضایت از درمان را بهبود بخشد.
متن کامل [PDF 936 kb]   (1145 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: پزشکی و علوم بالینی
دریافت: 1399/3/19 | پذیرش: 1399/5/24 | انتشار: 1399/7/4

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.