شیوا برزویی، صغرا ربیعی، فرزانه اثنی عشری، زهره زارعی قانع، منصوره بیگلری،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( مجله علمی پژوهان، پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده
سابقه و هدف: دیابت بارداری یک مشکل بهداشتی و از شایع ترین عوارض بارداری در حال افزایش در سراسر دنیا است که آثار متعددی بر مادر و جنین می گذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع دیابت بارداری و عوامل خطر آن در شهرستان همدان انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، جامعه مورد بررسی ۵۳۴ نفر از زنان بارداری بودند که در فاصله زمانی فروردین ۱۳۹۳ تا آبان ۱۳۹۵ برای کنترل بارداری به مرکز بهداشتی درمانی شهرستان همدان مراجعه کردند.
یافتهها: شرکت کنندگان در مطالعه ۵۳۴ نفر با طیف سنی ۱۵-۴۲ سال با میانگین سنی ۲۶/۸ و انحراف معیار ۵/۵۶ بودند. سن بارداری ۴ تا ۲۹ هفته با میانگین ۸/۳۲ هفته با انحراف معیار ۲/۶۸ ارزیابی شد. از ۵۳۴ نفر شرکت کننده در این مطالعه ۲۱۱ (۳۹/۵%) نفر مبتلا به دیابت بارداری بودند و بین عواملی مانند ماکروزومی و سابقه اختلال تحمل گلوکز با میزان شیوع دیابت بارداری ارتباط معنی داری وجود داشت (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: دیابت بارداری در شهر همدان شیوع نسبتا بالایی دارد، اطلاع رسانی بیشتر در این زمینه و هم چنین انجام مطالعات بر اساس دستورالعمل جدید در مناطق مختلف کشور ضروری است.
آرش خلیلی، سید رضا برزو، مهناز خطیبان، فاطمه چراغی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( مجله علمی پژوهان، بهار ۱۴۰۲ )
چکیده
سابقه و هدف: وجود بیشازحد قند در پلاسمای خون (هایپرگلایسمی) میتواند باعث افزایش اضطراب، افسردگی و استرس در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک و درنتیجه کنترل نامناسب بیماری و افت کیفیت زندگی مددجو شود. این مطالعه بهمنظور ارائهی فرایند پرستاری مددجوی نوجوان مبتلا به هایپرگلایسمی، بر اساس الگوی دستیابی به هدف کینگ انجام شد.
مواد و روش ها: در مطالعهی موردی حاضر، نمونهی پژوهش، مددجویی نوجوان با هایپرگلایسمی بود که مکرراً به بیمارستان مراجعه میکرد و بستریشده بود. بدین منظور انتخاب نمونه از طریق جامعهی قابل دسترس پژوهش، یعنی نوجوانان بستری در بخش کودکان همدان با تشخیص هایپرگلایسمی انجام شد. گردآوری دادهها از طریق پروندهی مددجو، مصاحبه با مددجو، مشاهدهی مددجو، خانواده، پزشک و پرستار انجام شد. فرایند پرستاری طبق الگوی دستیابی به هدف کینگ، پس از پذیرش درخواست پژوهشگر توسط مددجو در روز آخر بستری در بیمارستان آغاز شد. مراحل فرایند پرستاری یعنی بررسی، تشخیص پرستاری، تعیین اهداف مشترک و اولویتبندی، تراکنش بر اساس ترجیحات مددجو و ارزیابی سطح دستیابی به اهداف توسط مددجو با مقایسه قبل و بعد در طیف ۲- تا ۲+ بهصورت تجزیهوتحلیل کیفی انجام شد.
یافتهها: یافتههای مطالعه نشان داد که نوجوان دیابتی درک مناسبی از عوامل مؤثر بر پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی نداشت، اما با اجرای فرایند پرستاری و درک شرایط مؤثر بر هایپرگلایسمی ، آمادگی لازم را برای برقراری تعامل با پرستار پیدا کرد. یافتهها به چهار تشخیص پرستاری و دوازده هدف مراقبتی منجر شد. در ارزشیابی مشخص شد که مددجوی نوجوان بعد از اجرای فرایند پرستاری موفق شد بهخوبی پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی را تجربه نماید.
نتیجهگیری: فرایند پرستاری طبق الگوی کینگ در مددجوی مطالعه شده توانست باعث پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی شود. بنابراین، میتوان فرایند پرستاری را طبق الگوی کینگ در نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک برای پایداری سطح قند خون در محدوده طبیعی پیشنهاد داد.