داوود فارسی، داراب ظهری، سعید عباسی، رکسانا حسام، ساسان ناوخاصی، جمشید سیف پناهی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( مجله علمی پژوهان، تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده
سابقه و هدف: پنوموتوراکس یک عارضه تهدید کننده حیات است و شایعترین علت ایجاد آن تروما می باشد. تشخیص و اقدام درمانی سریع پنوموتوراکس از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از انجام این مطالعه تعیین دقت، حساسیت و ویژگی سونوگرافی به روش دو نقطه ای و چهار نقطه ای بر روی مراجعه کنندگان به بخش اورژانس بیمارستان های رسول اکرم و هفت تیر طی سال ۹۴-۹۵ می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی ۸۸۰ بیمار ترومایی به روش تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. اطلاعات بیماران بر اساس انجام سونوی دو نقطه ای یا چهار نقطه ای و مشخصات پرونده بیمار تکمیل گردید. روش سی تی اسکن به عنوان استاندارد طلایی تشخیص پنوموتوراکس استفاده شد. آزمون آماری Crosstab برای دقت و ارزیابی دو روش و برای تعیین میزان توافق ضریب کاپا استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: حساسیت آزمون سونوگرافی با تکنیک دو نقطه ای در تشخیص پنوموتوراکس ۹۱/۱%، ویژگی این روش ۱۰۰%، ارزش اخباری مثبت آن ۱۰۰% و ارزش اخباری منفی آن۹۷/۷% می باشد. دقت این روش ۹۵/۵% می باشد. در تکنیک چهار نقطهای حساسیت این روش ۹۸/۸%، ویژگی این روش ۱۰۰%، ارزش اخباری مثبت آن ۱۰۰% و ارزش اخباری منفی آن ۹۹/۷% می باشد. دقت این روش ۹۹/۴% بدست آمد.
نتیجه گیری: سونوگرافی قفسه سینه با تکنیک چهار نقطه ای یک روش با دقت تشخیصی بالا در تشخیص پنوموتوراکس بیماران ترومایی در کنار تخت بیماران می باشد.