جستجو در مقالات منتشر شده


۱۷ نتیجه برای اضطراب

رضا علیپور، عبدالحمید ابراهیمی، رقیه امیدی، آروین هدایتی، حسام رنجبر، سالار حسین پور،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: واکنش های هیجانی نامناسب مثل استرس، اضطراب و افسردگی در جوامع امروز بسیار مشهود است و جامعه پرستاری ‏را درگیر کرده و موجب مشکلات عدیده ای برای پرستاران و بیماران شده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان اضطراب، استرس، افسردگی و نقش متغیرهای جمعیت شناختی مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بیمارستان ولی عصر شهر فسا در سال ۱۳۹۳ طراحی گردید.

روش کار: مطالعه حاضر توصیفی_ تحلیلی از نوع مقطعی بود. که بر روی ۱۴۲ پرستار شاغل دانشگاه علوم پزشکی فسا که به روش نمونه گیری تصادفی در سال ۱۳۹۳ انتخاب شده بودند انجام گرفت. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی DASS۲۱ جهت جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون من ویتنی و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ انجام گرفت.

یافته‌ها: طبق یافته ها (۳۲ درصد) از پرستاران از افـسردگی، (۱۹ درصد) از اضـطراب و (۵۲ درصد) از اسـتـرس رنج می ‏برند. بین سابقه کار و میزان استرس ارتباط معنی دار وجود داشت (۰/۰۳۵=P‎‏) همچنین بین سن و میزان افسردگی رابطه معنی داری به دست آمد (۰/۰۰۶=P‎‏).‏ اما بین میزان افسردگی، اضطراب، استرس با میزان تحصیلات، جنسیت افراد و وضعیت تاهل ارتباط معنی داری نبود.

نتیجه گیری: طبق نتایج در تعداد قابل توجهی از پرستاران درجاتی از افسردگی، اضطراب و استرس مشاهده می شود. نظر به اینکه پرستاران نقش مهمی در بهبود و ارتقاء ‏سلامت افراد جامعه دارند رفع عوامل زمینه ساز، ایجاد کننده واکنش های هیجانی در پرستاران، به عنوان یک اولویت ‏بهداشتی مطرح می گردد.


سمیه رامش، مونا قاضیان، امین رفیعی پور، علیرضا صفری،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: دیابت یکی از شایع­ترین بیماری­ های مزمن بوده و نیاز به خودمراقبتی دارد. هدف از مطالعه حاضر،تعیین نقش واسطه ­ای افسردگی و اضطراب در رابطه بین تنظیم شناختی هیجان و خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع دو بود.
مواد و روش‌‌ها: تعداد ۱۰۸ بیمار مبتلا به دیابت نوع دو (۵۷ زن، ۵۱ مرد) در این پژوهش شرکت کردند. این بیماران  به روش نمونه گیری هدفمند از بین افراد مراجعه کننده به خانه های سلامت شهر تهران در سال ۱۳۹۶ انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش، پرسشنامه استاندارد ۲۱-DASS، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و پرسشنامه رفتارهای خودمراقبتی (SDSCA) را از طریق خود گزارشی تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از شاخص­ های آمار توصیفی میانگین، انحراف استاندارد و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS  نسخه ۱۶ و آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که خودمراقبتی و راهبردهای سازش یافته تنظیم شناختی هیجان با اضطراب، افسردگی و استرس دارای همبستگی منفی معنادار و راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان با اضطراب، افسردگی و استرس دارای همبستگی مثبت معنادار هستند (P>۰,۰۱). نتایج تحلیل مسیر نیز حاکی از نقش واسطه­ ای افسردگی و اضطراب در رابطه بین تنظیم شناختی هیجان و خودمراقبتی در مبتلایان به دیابت نوع دو بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به اطلاعات حاصل، در زمینه خودمراقبتی در بیماران دیابتی، مداخلات روانشناختی را به منظور تنظیم هیجانات و کاهش افسردگی و اضطراب مورد توجه قرار داد.

سهراب امیری، ابوالقاسم یعقوبی، طیبه بیات، شمسی شمشیری، امیر قاسمی نواب،
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: اضطراب تاثیر قابل توجهی بر روی کارکردهای تحصیلی، اجتماعی، همچنین کیفیت زندگی دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش باورهای هیجانی، رفتارهای نگرانی و حمایت اجتماعی با ابعاد شناختی، بدنی و رفتاری اضطراب بود.
مواد و روش‌‌ها: از جامعه دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا در سال ۱۳۹۶ تعداد ۳۱۲ نفر دانشجو بر اساس نمونه ­گیری خوشه ­ای چندمرحله ­ای انتخاب شدند. سپس به منظور بررسی اهداف و فرضیه­ های پژوهش، مقیاس­ه ای سنجش­گر ابعاد باورهای هیجانی، رفتارهای نگرانی، حمایت اجتماعی، ابعاد اضطراب بین شرکت کنندگان پژوهش توزیع شد تا پاسخ دهند. داده­ های گرد­آوری شده به منظور بررسی اهداف پژوهش، با استفاده از شاخص­ های توصیفی، همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه هم‌زمان مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج بیانگر این بود که روابط معنادار بین متغیر رفتارهای نگرانی، باورهای هیجانی و حمایت اجتماعی با ابعاد اضطراب وجود دارد. به طوری که رفتارهای نگرانی رابطه مثبت معناداری با ابعاد رفتاری شناختی و بدنی اضطراب نشان داد (P<۰/۰۵)؛ همچنین باورهای هیجانی همبستگی مثبت معنادار با بعد رفتاری و بدنی (P<۰/۰۵) نشان داد. همبستگی منفی معناداری بین حمایت اجتماعی با بعد رفتاری اضطراب به دست آمد (P<۰/۰۱).
نتیجه‌گیری: تفاوت­ های فردی در ابعاد هیجانی، نگرانی و نیز حمایت اجتماعی نقش مهمی در نشانه­ شناسی اضطراب دارد.

مریم حسن زاده اول، علی مشهدی، ایمان الله بیگدلی، سید امیر امین یزدی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: اختلال‌های اضطرابی از شایع‌ترین اختلال‌های دوره کودکی هستند. پژوهشگران تلاش می‌کنند عوامل دخیل در ایجاد و گسترش اختلال‌های اضطرابی کودکان را بشناسند. یکی از مواردی که اخیراً به آن توجه بیشتری شده است، بحث نقش نظم‌جویی هیجان در اختلال‌های اضطرابی است. پژوهش حاضر بررسی شیوع اختلال‌های اضطرابی در کودکان پایه اول دبستان و ارتباط آن با نارسانظم‌جویی هیجانی بود.
مواد و روش‌‌ها: روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه اول دبستان شهر ملایر تشکیل می‌داد که به‌صورت خوشه‌ای، نمونه‌ای به حجم ۴۹۸ نفر انتخاب شد. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه اختلال‌های اضطرابی اسپنس، سیاهه نظم‌جویی هیجانی و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات محور یک (SCID-I).
یافته‌ها: با توجه به نتایج پرسشنامه اختلال‌های اضطرابی اسپنس، ۲۶ درصد دانش آموزان پایه اول دست کم به یک اختلال اضطرابی مبتلا بودند. در مصاحبه بالینی مشخص شد ۲۲/۱ درصد نمونه به اختلال‌های اضطرابی مبتلا هستند. همچنین رابطه آماری معناداری بین نارسانظم‌جویی هیجانی و مشکلات اضطرابی کودکان وجود داشت (۰/۰۵p<).
نتیجه‌گیری: شیوع اختلال‌های اضطرابی در دانش آموزان پایه اول دبستان بالا است که نیازمند توجه جدی است. همچنین، مشکلاتی که کودکان در نظم‌جویی هیجانی دارند در مشکلات اضطرابی آن‌ها نقش دارد.

متین یوسفی مریدانی، حسین فلاحیان، نیلوفر میکاییلی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: اضطراب ظاهر اجتماعی اشاره به اضطراب اجتماعی به خصوص ظاهر کلی، از جمله شکل بدن و ترس از ارزیابی منفی شدن توسط دیگران است. هدف این پژوهش تعیین نقش خود انتقادی و کمرویی در پیش­ بینی اضطراب ظاهر اجتماعی دانش آموزان دختر شهر رشت بود.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی و جامعه آماری تحقیق شامل همه دانش ­آموزان دختر شهر رشت بود. تعداد ۱۲۰ نفر با استفاده از این روش انتخاب شدند و سپس با پرسشنامه خودانتقادی لویز، پرسشنامه اضطراب ظاهر اجتماعی و پرسشنامه کمرویی چیک-بریگز مورد آزمون قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین اضطراب ظاهر اجتماعی و مولفه­ ی خودانتقادی درونی­ شده (۰/۰۱>P ؛ ۰/۳۰r=)، و با اضطراب ظاهر اجتماعی و مولفه ­ی خودانتقادی مقایسه­ ای (۰/۰۱>P ؛ ۰/۱۹r=) و با کل مقیاس خودانتقادی  ( ۰۱/۰>P ؛ ۳۲/۰r= )، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین متغیرهای کمرویی با هیچ کدام از متغیرهای اضطراب ظاهر اجتماعی  رابطه­ای معنادار دیده نشد. ۱۵ درصد از کل واریانس اضطراب ظاهر اجتماعی به وسیله خودانتقادی و مولفه­ های آن تبیین می ­شود. همچنین ۳ درصد از کل واریانس اضطراب ظاهر اجتماعی به وسیله مولفه­ های کمرویی تبیین می ­شود.
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه متغیر اضطراب ظاهر اجتماعی تا کنون در ایران با هیچ متغیر دیگری کار نشده بود لذا پژوهش حاضر از پیشینه کمی برخوردار بود. پیشنهاد می­ شود در پژوهش­ های آتی این سازه مهم روانشناسی با دیگر مولفه های روانی مورد مطالعه قرار گیرد.

علی کریمی، حسین کارسازی، علیرضا فاضلی مهرآبادی،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: جهت‌گیری دینی ازجمله عوامل تأثیرگذار بر رفتار و واکنش‌های افراد است و نقش مهمی در رابطه عوامل مختلف با بهزیستی روان‌شناختی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش علائم افسردگی، اضطراب و استرس در بهزیستی روان‌شناختی نوجوانان با توجه به اثر تعدیل‌کننده جهت‌گیری دینی انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر در سال ۱۳۹۶ روی ۴۷۱ دانش‌آموز مقطع متوسطه دوم آموزش‌وپرورش ناحیه ۲ شهر قم انجام شد. شرکت‌کنندگان به شکل نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای استفاده‌شده شامل مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس، مقیاس بهزیستی روان‌شناختی ریف و مقیاس جهت‌گیری دینی بود. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل تعدیل‌کننده با کاربرد نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۳ استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد افسردگی، اضطراب و استرس به ترتیب با ضرایب ۶۰/۰- (۰۱/۰ P<)، ۴۰/۰-(۰۱/۰P<) و ۴۹/۰- (۰۱/۰ P<) و جهت‌گیری دینی با ضریب ۳۳/۰ (۰۱/۰ P<) با بهزیستی روان‌شناختی رابطه دارند. همچنین این متغیرها با مقدار ۱۵/۵۳ = F قادر به پیش‌بینی معنی‌دار بهزیستی روان‌شناختی بودند (۰۱/۰ P<). نتایج تحلیل تعدیل‌کننده نشان داد جهت‌گیری دینی می‌تواند اثر منفی اضطراب و استرس را بر بهزیستی روان‌شناختی تعدیل کند.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر بر نقش کلیدی جهت‌گیری دینی در بهزیستی نوجوانان و تأثیر این عامل در کاهش اثرات منفی اختلالات روان‌شناختی شامل اضطراب و استرس صحه گذاشت. ازاین‌رو می‌توان با تقویت جهت‌گیری دینی در بین نوجوانان به ارتقای سلامت روانی آن‌ها کمک کرد.
ابراهیم سلیمانی، عبدالرضا افزود، دکتر میثم صادقی، مجتبی سلم‌آبادی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

سابقه و هدف: این روزها اضطراب رایج‌ترین واکنش ‌هیجانی است که گروه‌های مختلف ازجمله دانشجویان با آن درگیر هستند؛ زیرا شیوع کووید ۱۹ باعث ایجاد اضطراب شده ‌است. هدف مطالعه حاضر تعیین سهم مؤلفه‌های هوش اجتماعی و تاب‌آوری در پیش‌بینی اضطراب کرونا در دانشجویان بود.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان پسر دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید باهنر بیرجند در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ بودند. ۲۶۰ نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند و به‌صورت اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. از ابزارهای معتبر برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با کمک نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۴ انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد رابطه بین هوش اجتماعی و تاب‌آوری با اضطراب کرونا منفی و معنا‌دار است (۰/۰۱>p). همچنین هوش اجتماعی و تاب‌آوری به ترتیب ۶/۳۱ و ۴/۴۳ از تغییرات اضطراب کرونا را پیش‏بینی می‏کنند.
نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد مؤلفه‌های هوش اجتماعی و تاب‌آوری نقش مؤثری در پیش‌بینی اضطراب کرونا دارند. ازاین‌رو مداخلات متمرکز بر این مؤلفه‌ها عامل حفاظتی مهمی در پیشگیری از ابتلای دانشجو معلمان به اضطراب ناشی از کرونا است.

تورج سپهوند، علیرضا بهرامی، محدثه بیات،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

اهداف: مصرف سیگار شیوع بالایی در افراد دارای اختلالات روان‌پزشکی دارد. این پژوهش با هدف مقایسۀ دشواری‌های تنظیم هیجان در دانشجویان سیگاری دارا و بدون اضطراب اجتماعی انجام شد.
مواد و روش‌ها: این پژوهش توصیفی شامل کلیۀ دانشجویان کارشناسی مصرف‌کننده سیگار در دانشگاه اراک در سال ۹۸-۱۳۹۷ بود. برای انتخاب نمونه پژوهش از نمونه‌گیری هدفمند استفاده شد. ابتدا، تعداد ۱۲۰ نفر از آنها پرسش‌نامه هراس اجتماعی و مقیاس دشواری‌های تنظیم هیجان را تکمیل نمودند. سپس با توجه به نمرۀ برش (۱۹ و بالاتر) در پرسش‌نامۀ هراس اجتماعی، دو گروه ۳۰ نفره جداگانه، شامل دو گروه سیگاری دارا و بدون اضطراب اجتماعی، انتخاب و از لحاظ دشواری‌های تنظیم هیجان مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره (مانووا) نشان داد که تفاوت معناداری در ترکیب خطی متغیرهای وابسته دو گروه وجود نداشت (لامبدا ویلکز =۰/۷۲۲، ۲/۲۶۹F۴۶,۶=، ۰/۰۵۳=p). نتایج تحلیل واریانس تک‌متغیره تنها از لحاظ مولفه دشواری‌های دست‌زدن به رفتار هدفمند (اهداف) تفاوت معناداری بین دو گروه نشان داد.
نتیجه‌گیری: افراد سیگاری دارای اضطراب اجتماعی، دشواری‌های بیشتری در دست‌زدن به رفتار هدفمند دارند. بنابراین، پیشنهاد می‌شود این مشکل می‌تواند با آموزش مهارت‌های تنظیم هیجان کاهش داده شود.             
       

طاهره امیدی، معصومه مهدی اخگر،
دوره ۲۰، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده

سابقه و هدف: دوران شیوع کووید-۱۹، پیامدهای منفی جسمی و روانی بر کودکان دارد و باعث افزایش میزان استرس و اضطراب در آن‌ها می‌شود. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی پیامدهای بیماری کووید-۱۹ بر میزان اضطراب و استرس کودکان به روش مرور نظامند بود.
مواد و روش‌‌ها: یافته‌های پژوهش حاضر از سال‌های ۲۰۱۹ تا جولای ۲۰۲۱ در پایگاه‌های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Science direct، Google Scholar با جست‌وجوی کلیدواژه‌های کووید-۱۹، اضطراب و کودکان مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت بر اساس معیارهای ورود از بین ۹۸ مقاله مورد بررسی، ۷ مقاله وارد پژوهش شد و نتایج طبقه‌بندی، خلاصه و گزارش شد.
یافته‌ها: ارزیابی حاصل از مقالات نشان داد که افزایش مشکلات اضطراب و ترس، افزایش مشکلات رفتاری و هیجانی، تجربه بد رفتاری و آزار هیجانی، افزایش اضطراب و استرس پس از آسیب از پیامدهای منفی بر سلامت روان کودکان در دوران شیوع بیماری کووید-۱۹ به‌شمار می‌رود.
نتیجه‌گیری: با توجه به پیامدهای منفی بر سلامت روان کودکان، انجام مطالعات مداخله‌ای در جهت بهبود و کاهش استرس و اضطراب در کودکان در دوران شیوع بیماری کووید-۱۹ ضروری به‌نظر می‌رسد.

یگانه پرازده، فاطمه ویانی، سعید زمانی، نرگس زمانی،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: بیماری مولتیپل اسکلروزیس، یک بیماری شایع عصبی است که به صورت مزمن و پیشرفته آشکار می‌شود. از دشواری‌های این بیماری، علت این بیماری است که به طور دقیق ناشناخته است. لذا، این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب، افسردگی و نشخوار فکری دو نوجوان ۱۳ و ۱۶ ساله‌ی مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در همدان صورت گرفت.
مواد و روش‌‌ها: مطالعه‌ی حاضر، تک موردی از نوع خط پایه‌ی چندگانه‌ی فرایند درمان انجام گرفت. شرکت‌کنندگان در این پژوهش شامل بیماران مراجعه‌کننده به کلینیک روان‌شناختی کودک و نوجوان همدان در تابستان ۱۳۹۹ بود که علاوه بر بیماری ام‌اس، دچار اختلالات روان‌شناختی قابل توجهی مانند اضطراب، افسردگی و نشخوار فکری بودند. نمونه‌ی مورد مطالعه شامل ۲ نوجوان ۱۳ و ۱۶ ساله مبتلا به ام‌اس بود که در طی ۸ جلسه درمان به پرسش‌نامه‌های افسردگی بک ویراست دوم (۲۰۰۰) (Depression Inventory-II) و اضطراب بک (۱۹۸۸) (Beck Anxiety Inventory) و مقیاس پاسخ نشخوارگونه‌ی Nolen-Hoxima (۱۹۹۱) در ده جلسه قبل از شروع درمان پاسخ دادند. در انتهای هر جلسه‌ی درمانی و پس از درمان آخرین جلسه، ارزیابی صورت گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد، میزان بهبودی در میزان اضطراب پس از ۸ جلسه درمان برای مراجع اول، ۴۲ درصد و میزان بهبودی برای مراجع دوم، ۴۷ درصد بود و میزان بهبودی کلی برای هر دو مراجع، ۴۴/۵ درصد به دست آمد. میزان بهبودی افسردگی برای مراجعین اول و دوم به ترتیب ۰/۵۰، ۰/۵۰ و میزان بهبودی کلی ۰/۶ درصد و میزان بهبودی برای مراجع اول ۶۵ درصد و برای مراجعین دوم ۵۸ بوده و میزان بهبودی کلی، ۶۱/۵ درصد است (۰/۰۰۱ > P).
نتیجه‌گیری: نتایج بررسی این دو آزمودنی، حاکی از اثربخشی بالینی درمان پذیرش و تعهد بر رویکرد اضطراب و افسردگی و نشخوار فکری آزمودنی‌ها بود. در نهایت، می‌توان گفت که این روش درمانی، مؤثر بوده و برای بررسی بیشتر اثربخشی آن، مطالعات ارزیابی کنترل شده‌ای در جهت رسیدن به نتیجه‌ی قطعی لازم است.

نصرت کیخا، ناصر ناستی زایی،
دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: با شیوع کووید-۱۹، ترس و اضطراب از این بیماری در حال افزایش است و این ویروس پیامدهای روانی مختلفی برای افراد به دنبال داشته است. هدف از مطالعه‌ی حاضر، بررسی رابطه‌ی اضطراب کرونا ویروس با فاجعه‌‌پنداری، احساس تنهایی و حمایت تحصیلی بود.
مواد و روش‌‌ها: روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه‌ی آماری پژوهش تمامی دانش‌آموزان پایه‌ی سوم دوره‌ی دوم متوسطه‌ی زاهدان در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ بودند (۶۱۹۹ = n) که به شیوه‌ی نمونه‌گیری طبقه‌ای در دسترس، تعداد ۳۳۸ دانش‌آموز از طریق پرسش‌نامه‌های اضطراب کرونا ویروس، فاجعه‌‌پنداری، احساس تنهایی و حمایت تحصیلی مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون گام به گام استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار متغیرها به این شرح بود: اضطراب کووید-۱۹ (۰/۷۵ = sd، ۲/۵۵ = mفاجعه‌پنداری (۰/۹۱ = sd، ۲/۵۷ = mاحساس تنهایی (۰/۶۳ = sd، ۲/۸۷ = m) و حمایت تحصیلی (۰/۴۷ = sd، ۲/۶۶ = m). بین اضطراب کووید-۱۹ با فاجعه‌‌پنداری (۰/۵۸۵ = rاحساس تنهایی (۰/۴۴۶ = r) و حمایت تحصیلی (۰/۵۰۷ = r) رابطه‌ی مثبت و معنیداری وجود داشت (۰/۰۱ < P). همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که مؤلفه‌های اضطراب کووید-۱۹ به ترتیب از توان پیش‌بینی ۳۴/۲، ۲۰/۱ و ۲۷/۵ درصد از واریانس‌های فاجعه‌پنداری، احساس تنهایی و حمایت تحصیلی برخوردار هستند.
نتیجه‌گیری: به مدیران و معلمان مدارس پیشنهاد می‌شود با ارائه‌ی آموزش‌های مجازی در زمینه‌ی بیماری کرونا، میزان اضطراب کووید-۱۹ و فاجعه‌پنداری آن را در دانش‌آموزان کاهش دهند. همچنین برگزاری کلاس‌های رفع اشکال به صورت حضوری و با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی برای ارائه‌ی حمایت‌های تحصیلی لازم به دانش‌آموزان پیشنهاد می‌گردد. برای کاهش احساس تنهایی دانش‌آموزان، اختصاص دادن وقت بیشتری از زندگی والدین به بچه‌ها و استفاده از فضای مجازی مدیریت شده می‌تواند مؤثر باشد.

مطهره زمانیان، نیلوفر ثانی، مرضیه برزگر، حدیث آذری، ملیحه صفری، طیبه حسن طهرانی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: سرطان یکی از علت اصلی مرگ در جهان و سومین علت مرگ کودکان در ایران است. ابتلای کودک به سرطان موجب بروز احساس اضطراب در کودک می‌شود و تهدیدی برای سلامت روان والدین است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه تعیین بررسی ارتباط بین سلامت روان والدین و اضطراب کودکان مبتلا به سرطان در مرکز آموزشی‌درمانی بعثت همدان در سال ۱۴۰۱ بود.
مواد و روش ها: در مطالعه‌ی توصیفی‌مقطعی حاضر، ۱۰۰ کودک ۶ تا ۱۸ ساله‌ی مبتلا به سرطان که به‌همراه والدینشان به درمانگاه و بخش هماتولوژی بیمارستان بعثت همدان مراجعه کردند و دارای معیارهای ورود بودند، با روش نمونه‌گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه‌ی اطلاعات دموگرافیک، سلامت روان گلدبرگ (GHQ-۲۸) و پرسش‌نامه‌ی چندبعدی اضطراب کودکان مارچ و همکاران (MASC) بود. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS-۲۶ و آزمون‌های هم‌بستگی و رگرسیون آنالیز شدند.
یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار سن کودکان مورد مطالعه ۲/۸۸ ± ۹/۵۹ سال بود و اکثر کودکان مطالعه پسر ( ۵۵ درصد) و مبتلا به سرطان خون (۴۲ درصد) بودند. میانگین و انحراف معیار سلامت روان ۲۷/۵۶ (۱۰/۶۶) اضطراب کودکان ۶۰/۸ (۱۴/۹۳) بود. بین سلامت روان والدین و اضطراب کودکان مبتلا به سرطان ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد (۰/۰۵<P).
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که بین سلامت روان والدین و اضطراب کودکان ارتباط معناداری وجود ندارد؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود در مطالعات آینده، این ویژگی‌ها در حجم نمونه‌ی بیشتر و جامعه‌ی آماری متفاوت بررسی شود.

سارا سجادی فر، مهناز تقی زاده،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: اضطراب سلامت یکی از مشکلات روانی شایع در بیماران با بیماری مزمن است. این مشکل با توجه به ماهیت بیماری و میزان آسیب‌پذیری جسمی، در نوجوانان مبتلا به دیابت شایع‌تر است و در نتیجه‌ی مشکلات جسمی، سلامت روان افراد نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اضطراب سلامت نوجوانان ۱۰ تا ۱۶ساله‌ی مبتلا به دیابت نوع ۱ شهر تهران انجام شده است.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع توصیفی و هم‌بستگی است. جامعه‌ی آماری تمام نوجوانان ۱۰ تا ۱۶ساله‌ی مبتلا به دیابت نوع ۱ کلینیک عمومی اوج و معراج در شهر تهران بودند که با روش نمونه‌گیری دردسترس، تعداد ۲۴۸ نفر انتخاب و با پرسش‌نامه‌ی اضطراب سلامت سالکوفسکیس و همکاران بررسی شدند. دادهها با نرمافزار SPSS نسخه‌ی ۲۴ و با استفاده از آزمون‌های کای‌اسکوئر، کروسکالوالیس، منویتنی و ضرایب همبستگی کرامر وی و کندال تاو تجزیهوتحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که ۲۷/۹۱ درصد از شرکت‌کنندگان دارای اضطراب سلامت پایین، ۳۳/۰۴ درصد دارای اضطراب سلامت متوسط و ۳۹/۰۵ درصد از آنها دارای اضطراب سلامت بالا بودند.
نتیجه‌گیری: اضطراب سلامت در نوجوانان مبتلا به دیابت شایع است. به تأمین سلامت روانی افراد دارای بیماری مزمن با توجه به زمان و مدت بیماری، در کنار سلامت جسمانی آنها باید توجه شود.
 
سمیه حکمت فر، مهشید نمازی،
دوره ۲۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: یکی از اهداف حرفه‌ی دندان‌پزشکی کودکان ترویج نگرش مثبت و بهبود سلامت دندانی جامعه است. درصد نیازهای درمانی برآورده‌نشده در دندآن‌های شیری و دائمی در کودکان بالاست و ترس و اضطراب دندان‌پزشکی یکی از عوامل دخیل در این امر است. این مطالعه با هدف ارزیابی ارتباط میزان اضطراب دندان‌پزشکی کودکان ۴ تا ۱۱ساله با رفتار حین درمان آن‌ها انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه‌ی توصیفی و مقطعی، ۲۷۲ کودک مراجعه‌کننده به مطب های تخصصی دندان‌پزشکی کودکان ارزیابی شدند. پس از اخذ رضایت از والدین، پرسش‌نامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک کودکان شامل سن، جنسیت، موقعیت کودک در خانواده و سابقه ی کار دندان‌پزشکی در اختیار والدین کودک قرار گرفت. در اتاق انتظار، ترس و اضطراب کودک با دو مقیاس استاندارد Facial Image Scale و Children’s Fear Survey Schedule–Dental Subscale ارزیابی شد. پس از انجام درمان، دندان‌پزشک شاخص Frankle را به‌منظور ارزیابی رفتار کودک ثبت کرد. داده‌های به‌دست آمده در نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی ۲۰ وارد و با آزمون کای‌اسکوئر آنالیز شد.
یافته‌ها: میانگین امتیاز کسب شده در آزمون CFSS-DS برای کودکان ۲۸/۰۸ بود. بین سن (۰/۰۰۸=P) و سابقه ی مراجعه به دندان‌پزشک (۰/۰۰۶=P) با سطوح اضطراب ارتباط معنی‌دار آماری وجود داشت. کودکانی که در شاخص FIS، در گروه خیلی خوش حال قرار داشتند و CFSS-DS، در گروه مضطرب قرار گرفتند، با شاخص FBRS، رفتار قطعاً منفی بیشتری نشان دادند (۰/۰۰۰=P).
نتیجه‌گیری: اضطراب دندان‌پزشکی در کودکانی که سن بیشتر و سابقه‌ی مراجعه به دندان‌پزشک دارند، کمتر است. کودکان مضطرب رفتار منفی بیشتری را حین درمان نشان می‌دهند.

زهرا بهرامی، تورج سپهوند،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان، با برخی مشکلات روان‌شناختی همراه است که به درمان مؤثر نیاز دارند. هدف این مطالعه بررسی اثربخشی درمان شناختی‌رفتاری هیجان‌مدار بر تنظیم هیجان و عادات خواب کودکان دارای اضطراب اجتماعی بود.
مواد و روش ها: این پژوهش مطالعه‌ای نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‌ی پژوهش شامل دانش‌آموزان پایه‌های چهارم تا ششم ابتدایی شهر قم در سال تحصیلی ۱۳۹۹ بود. تعداد ۴۶ نفر از آن‌ها که نمراتشان در مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز بالاتر از ۲۹/۵ بود، انتخاب و به‌صورت تصادفی، به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. شرکت‌کنندگان در پیش‌آزمون چک‌لیست تنظیم هیجان و پرسش‌نامهی عادات خواب کودکان را پاسخ دادند. سپس، گروه آزمایش به مدت ۱۶ جلسه در درمان شرکت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماند. در نهایت، شرکت‌‌کنندگان پس‌آزمون را نیز پاسخ دادند و داده‌های حاصل با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS بررسی شد.
یافته‌ها: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که پس از کنترل اثرهای پیش‌آزمون، تفاوت معناداری در ترکیب خطی متغیرهای تنظیم هیجان و عادات خواب دو گروه وجود داشت (۰/۰۶۳ =لامبدای ویلکز، ۳۴/۱۸۲=۱۰،۲۳F، ۰/۰۰۱=P). آزمون‌های تحلیل کوواریانس تک‌متغیره نیز افزایش معنادار تنظیم هیجان و کاهش معنادار بی‌ثباتی/منفی‌گرایی و اختلالات خواب (به‌جز تأخیر در شروع خواب) را در گروه آزمایش پس از جلسات درمانی نشان داد.
نتیجه‌گیری: درمان شناختی‌رفتاری هیجان‌مدار می‌تواند درمانی مهم و اثربخش برای تنظیم هیجان و اختلالات خواب کودکان مضطرب اجتماعی باشد که به متخصصان سلامت روان مراجعه می‌کنند.

زهره فاتح، آرش خلیلی، علی خدابخشی، فاطمه عظیمی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

سابقه و هدف: در صورت برآورد دقیق شدت درد و اضطراب کودکان، برنامه‌ریزی جهت به حداقل رساندن درد و اضطراب آن‌ها با دقت بیشتری صورت می‌گیرد. این مطالعه با هدف مقایسه دقت پرستاران و مادران در برآورد شدت درد و اضطراب کودکان ۳-۶ ساله حین تعبیه کاتتر وریدی انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی هم‌بستگی، ۱۵۰ کودک در گروه سنّی ۳-۶ سال که نیازمند تعبیه کاتتر وریدی بودند، به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. تعبیه کاتتر وریدی توسط پرستار ثابت هر شیفت به‌طور یکسان برای همه کودکان انجام شد. در حین این فرایند، شدت درد با مقیاس ونگ بیکر و اضطراب با مقیاس چهره‌ای اضطراب توسط پرستار و مادر ثبت شد. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های ضریب هم‌بستگی پیرسون و کای اسکوئر در نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۳ تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافته‌ها: میانگین برآورد نمره درد توسط پرستار ۱/۱±۳/۷۲ و مادر ۱/۷۹±۳/۷ بود. بین میانگین نمرات شدت درد ثبت‌شده توسط پرستار و مادر، هم‌بستگی آماریِ معنادار و مستقیمی وجود داشت (۰/۰۰۱P). میانگین برآورد نمره اضطراب توسط پرستار ۱/۱۴±۳/۶۴ و مادر ۱/۷۲±۳/۶ بود. بین میانگین نمرات شدت اضطراب ثبت‌شده توسط پرستار و مادر هم‌بستگی آماری معنادار و مستقیمی وجود داشت (۰/۰۰۱P).
نتیجه‌گیری: بین میانگین نمرات برآورد شدت درد و اضطراب پرستار و مادر، هم‌بستگی معنادار آماری و مستقیمی وجود داشت. بنابراین میانگین نمرات ثبت‌شده توسط مادر یا پرستار می‌تواند به‌عنوان شاخصی معتبر برای تخمین میزان شدت درد و اضطراب کودکان باشد.

فیروزه درخشانپور، نسا علیپور، امیر مقصودلونژاد،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده

سابقه و هدف: کودکان یکی از گروه های آسیب پذیر جامعه در دوران پاندمی کووید-۱۹ بوده اند. اگرچه کودکان در مقایسه با بزرگسالان کمتر شکل شدیدی از بیماری را نشان داده‌اند، اما ناآگاهی و ترس از این بیماری منجر به بروز مشکلات جدی مانند اختلال اضطرابی، افسردگی و استرس پس از آسیب شده است. هدف از پژوهش حاضر تعیین وضعیت اختلالات اضطرابی در کودکان ۱۲-۶ سال بعد از دوران پاندمی کوید ۱۹، در شهر گرگان است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع مقطعی بوده است که با مشارکت ۴۹۰ نفر بیمار مراجعه‌کننده به درمانگاه بیمارستان طالقانی و دو مطب خصوصی از متخصصین اطفال گرگان انجام پذیرفته است. داده‌های مطالعه با استفاده از مقیاس استاندارد اضطراب کودکان اسپنس (SCAS) جمع‌آوری شده است. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه ۱۸ و آزمون تی مستقل و آنالیز واریانس یک‌طرفه تجزیه‌و‌تحلیل شده‌اند. سطح معناداری کمتر از ۰/۰۵ در نظر گرفته شده است.
یافته‌ها: میانگین سنی کودکان ۱/۵۱±۸/۷۲ سال بوده‌اند و ۲۵۷ (۵۲/۴ درصد) نفر از آن‌ها پسر بوده‌اند. میانگین نمره اضطراب ۱۲/۰۸±۱۹/۷۸ بوده است. خرده‌مقیاس ترس از آسیب فیزیکی (۳/۰۷±۴/۷۱) و اضطراب جدایی (۳/۶۱±۴/۸۸) دارای بالاترین نمره بین ابعاد اختلال اضطرابی بوده‌اند. دختران نسبت به پسران نمره اضطراب بیشتری داشته‌اند (۰/۰۰۱=p). بین سابقه ابتلا به کووید-۱۹ (۰/۶۸۹=p) و مرگ در اثر کووید (۰/۱۷۶=p) و نمره اضطراب ارتباط آماری معناداری مشاهده نشده است. درکودکان مقطع پیش‌دبستانی اختلال اضطرابی بالاتری بوده است (۰/۰۵>p). بین سطح تحصیلات پدر و مادر و شغل پدر با نمره کل اضطراب ارتباط آماری معناداری وجود داشته است (۰/۰۵>p). بین شغل مادر و اختلال اضطرابی ارتباط آماری معناداری وجود نداشته است (۰/۱۳۶=p).
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌ها، عوامل اجتماعی و فرهنگی خانواده دارای نقش بسزایی در اضطراب کودکان است؛ بنابراین، لازم است تا آموزش‌های والدین جهت پیشگیری از ابتلای کودکان به اضطراب، مد نظر سیاست‌گذاران حوزه سلامت قرار گیرد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Pajouhan Scientific Journal

Designed & Developed by : Yektaweb