Pajouhan Scientific Journal
مجله علمی پژوهان
Pajouhan Sci J
Medical Sciences
http://psj.umsha.ac.ir
1
admin
1029-7863
2423-6276
10.61186/psj
fa
jalali
1396
2
1
gregorian
2017
5
1
15
3
online
1
fulltext
fa
بررسی غلظت باقیمانده سدیم هیدرو سولفیت (دیتیونیت) در نان های صنعتی تولیدی: مطالعه موردی شهر همدان
Study of the residual Sodium Hydrosulfite (Dithionite) levels in produced industrial breads: case study in Hamadan
علوم بهداشتی
Health Sciences
مقاله پژوهشي
Research Article
<p dir="RTL" style="text-align: justify;"><strong>مقدمه</strong>: در سالیان اخیر استفاده از مواد افزودنی نظیر دیتیونیت با هدف افزایش کیفیت رنگ محصول به مواد غذایی و برای تخمیر و آماده سازی زود هنگام خمیر نان مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین و اندازه گیری غلظت دیتیونیت در نان های صنعتی تولیدی در شهر همدان بود. <br>
<strong>روش کار</strong>: تحقیق حاضر یک مطالعه از نوع توصیفی با هدف تعیین میزان غلظت دیتیونیت در نان صنعتی تولید شده در شهر همدان در سه ماه دوم سال 1395 بود. محل انجام پژوهش شهر همدان و جامعه مورد بررسی تمام نانوایی های صنعتی فعال در شهر همدان بود. جهت نمونه برداری و پس از لیست نمودن نانوایی های تولید نان به صورت تصادفی به محل نانوایی مراجعه و ضمن نمونه برداری و انتقال نمونه به آزمایشگاه غلظت دیتیونیت مطابق استاندارد ملی ایران بشماره 2628 تعیین شد. <br>
<strong>یافته ها</strong>: نتایج این مطالعه نشان داد که در تمامی نمونه های اخذ شده در کارگاه های مورد مطالعه و در ماه های مختلف نمونه برداری غلظت دیتیونیت صفر میلی گرم بر کیلوگرم بود که استاندارد ملی در این زمینه را رعایت نموده است. <br>
<strong>نتیجه گیری</strong>: نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که افزودنی دیتیونیت در فرآوری نان مورد استفاده واقع نشده و از این حیث خطری سلامت مردم را تهدید نمی کند.</p>
<p dir="RTL"></p>
<div>
<div>
<div id="_com_1" uage="JavaScript">
<p dir="RTL"></p>
</div>
</div>
</div>
<p style="text-align: justify;"><strong>Introduction</strong>: In recent years, sodium hydro sulfurous anhydride (Dithionite) has been used as an additive for better preservation, increase of visual appearance and improvement of fermentation action in breads products. The purpose of this study was to determine and quantify the concentration of dithionite in breads produced in Hamadan.</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Methods</strong>: In this descriptive study, the concentration of Dithionite in bread in breads produced in Hamadan from July to September 2016 was determined. The study population was the whole of active industrial bakeries in the city of Hamadan. The sampling was conducted after listing the bakeries producing bread by referring randomly to the bakeries and taking samples and transmitting them to the laboratory. Finally, the content of dithionite was quantified based on the Iranian National Standard (no: 2628).</p>
<p style="text-align: justify;"><strong>Results</strong>: The findings indicated that dithionite concentration in all samples in different months was zero, which meets the standard.</p>
<p><strong>Conclusion</strong>: The results of this study indicated that dithionite, as an additive, has not been used in processing of the bread; hence, it cannot be considered as a threat to human health.</p>
<div>
<div>
<div id="_com_1" uage="JavaScript">
<p dir="RTL"></p>
</div>
</div>
</div>
<p align="right" dir="RTL"></p>
نان, دیتیونیت, همدان, استاندارد
Bread, Dithionite, Hamadan, Standard
23
28
http://psj.umsha.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-325-1&slc_lang=fa&sid=1
Abdolmotaleb
Seidmohammadi
عبدالمطلب
صید محمدی
10031947532846004573
10031947532846004573
No
Department of Environmental Health Engineering, School of Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
Gorban
Asgari
قربان
عسکری
10031947532846004574
10031947532846004574
No
Department of Environmental Health Engineering, School of Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
Zahra
Sharifi
زهرا
شریفی
10031947532846004575
10031947532846004575
No
Student Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.
مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
Javad
Fardmal
جواد
فردمال
10031947532846004576
10031947532846004576
No
Department of Biostatistics, School of Public Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.
گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
Khadija
Yari
خدیجه
یاری
10031947532846004577
10031947532846004577
No
Student Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.
مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
Amin
Pirmoghani
امین
پیرمغانی
E-mail:amin.pirmoghani@yahoo.com
10031947532846004578
10031947532846004578
Yes
Student Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran.
مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.