دوره 17، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهان، زمستان 1397 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 36-31 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، مرکز تحقیقات دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- دانشیار گروه علوم تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، گروه تعذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.heshmati@umsha.ac.ir
چکیده:   (3900 مشاهده)
سابقه و هدف: طی سالیان اخیر استفاده از رنگ های مصنوعی بجای زعفران در محصولات غذایی رشد زیادی داشته است. این موضوع می تواند نگرانی­ های جدی برای سلامت مصرف کننده ایجاد کند. این مطالعه با هدف تعیین وجود و نوع رنگ­ های مصنوعی در زعفران و مواد طعم داده شده با زعفران انجام گرفت.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1397-1396 بر روی 96 نمونه شامل زعفران، حلوا زرده، نقل و نبات (هر کدام 24 نمونه) که به شکل تصادفی از فروشگاه ­های سطح شهر همدان نمونه­ برداری شده بودند، انجام شد. تعیین کیفی رنگ ­ها مصنوعی شامل کینولئین، سانست یلو، تارترازین، آزروبین، برلیانت بلو، پونسیو چهار آر و آلورا رد با روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) انجام گرفت.
یافته‌ها: از 96 نمونه بررسی شده، تعداد 64 (66/67%) نمونه حاوی رنگ مصنوعی بودند و تعداد 32 (33/33%) نمونه دارای رنگ طبیعی بودند. از نمونه­ های زعفران، حلوا زرده، نقل و نبات به ترتیب 19 (79/16%)، 20 (83/33%)، 19 (79/16%) و 6 (25%) نمونه دارای رنگ مصنوعی بودند. نتایج نشان داد فراوانی رنگ کینولین بیشتر از سایر رنگ ها بود.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج این مطالعه 66/67% نمونه ­ها دارای رنگ مصنوعی بودند و این نشان می­ دهد میزان استفاده از رنگ­ های مصنوعی در محصولات بررسی شده زیاد می‌باشد. لذا نظارت بیشتر بر کنترل این محصولات توصیه می ­شود.
متن کامل [PDF 205 kb]   (1827 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1397/5/22 | پذیرش: 1397/9/24 | انتشار: 1397/12/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.