دوره 17، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهان، بهار 1398 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 63-55 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناس مهندسی بهداشت محیط، اداره بهداشت و درمان، معاونت دانشجویی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
2- استادیار مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت و گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی ساوه، ساوه، ایران
3- مدیر گروه سلامت محیط و کار، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم، قم ایران ، nj.afzal@yahoo.com
چکیده:   (3337 مشاهده)
سابقه و هدف: به منظور رشد مناسب بدن، تولید هورمون­ های تیروکسین و غیره به شدت به عنصر ید نیاز می­ باشد. این مطالعه با سنجش میزان ید در نمک­ های خوراکی مصرفی مراکز عرضه مواد غذایی و آموزش متصدیان جهت ارزیابی عملکرد آنان انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه نیمه تجربی در شهرستان قم در سال 97-1396 صورت پذیرفت و نتایج حاصل با استانداردهای موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مقایسه گردید. داده ­های موجود پس از آزمایش تیتراسیون و اطلاعات پرسشنامه­ ای با استفاده از Excel Microsoft  و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: از مجموع 6770 یدسنجی انجام شده 93% از نمک­های خوراکی مصرفی، از نوع تصفیه شده یددار و 7% فاقد آن بود. میزان ید در 91% نمک های تصفیه شده در محدوده قابل قبول (ppm 50-30) و 2% بالاتر از میزان قابل قبول ( ppm50) قرار داشت. از نظر آماری ارتباط معناداری بین متغیرهای سن (0/021˂P)، جنس (0/037˂P) و سطح تحصیلات فروشندگان (0/001˂P) و میزان آگاهی متصدیان بر نوع بسته بندی (0/001˂P)، قیمت (0/001˂P) و شرایط نگهداری (0/031˂P) و همچنین ارتباط معناداری بین نظارت مسئولین بر تاریخ انقضا (0/003˂P) و تقلبات (0/020˂P) و نیز در ارزیابی نقش آموزش بر عملکرد متصدیان مشاهده شد (0/001˂P).
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج بدست آمده 93% از نمک­ های خوراکی مصرفی، از نوع تصفیه شده یددار بود و لذا موفقیت در برنامه فوق نیازمند افزایش آگاهی متصدیان مراکز موجود و پایش مستمر آن می­ باشد.
متن کامل [PDF 1129 kb]   (4309 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1397/12/11 | پذیرش: 1398/4/11 | انتشار: 1398/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.