جستجو در مقالات منتشر شده


۲۷ نتیجه برای سل

شهلا نورنژاد،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده

انفورماتیک پزشکی به عنوان یک سری اصول و قانون، هنوز جوان و نابالغ است. امروزه، انفورماتیک پزشکی به عنوان اصول و قوانین مقطعی، پایه و اساس مراقبت های پزشکی و سلامت را تشکیل می دهد. در نتیجه، مسئولیت قابل توجهی در زمینه بهبود سلامت مردم دارد و این کار را از طریق مراقبت های پزشکی اثربخش و با کیفیت بالا، تحقیقات نوآورانه در زیست پزشکی و علوم کامپیوتر مربوط با این موضوع انجام می دهد. موضوعات تحقیقاتی اخیر، می تواند بر طبق سازماندهی عملکرد (کاربرد)، ارزیابی و سنجش سیستم های اطلاعاتی سلامت، ارائه و بیان دانش پزشکی، ارائه تجزیه و تحلیل داده ها و تفسیر آن ها تقسیم بندی شود. با توجه به ماهیت روان و سیال بسیاری از نیروهای پیش برنده در پیشرفت فرآیندهای پردازش اطلاعات و فناوری های آن ها و همچنین پیشرفت در زمینه ی مراقبت های پزشکی و بهداشتی و تغییر سریع نیازها، الزامات و انتظارات جامعه انسانی، می توان تغییرات زیادی در تحقیقات آتی انفورماتیک پزشکی، انتظارداشت. با تغییر و تحول علوم اساسی و پایه ای، مراقبت های پزشکی، به شکل پیوسته در حال تغییر و تحول است. این تغییرات به شکل چشمگیری روی مراقبت های پزشکی تأثیر می گذارند و به عنوان عاملی کلیدی در مرتبط ساختن این تغییرات شناخته می شود.
هما مذهب دار قشقائی، مصطفی حسینی ذیجود، محمد زاهدی اصل،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده

مقدمه و هدف: سلامت روانی نقش مهمی در تضمین پویایی و کارآمدی هر جامعه ایفا می کند. از آنجایی که در فرایند رشد و توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جوامع، نیروی انسانی نقش اساسی و تعیین کننده دارد و از طرفی دانشجویان از اقشار مستعد و برگزیده جامعه و سازندگان فردای هر کشور هستند، ارزیابی سلامت روانی آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با سلامت روان دانشجویان از جمله حمایت اجتماعی، پایگاه اجتماعی و مهارت های اجتماعی در سال تحصیلی ۹۰ ـ ۱۳۸۹ در دانشکده علوم اجتماعی علامه طباطبایی انجام گرفته است.
روش کار: این مطالعه مقطعی در سال تحصیلی ۱۳۹۰-۱۳۸۹ در میان دانشجویان (۳۰۰ نفر) مقطع لیسانس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد ۲۸ سوالی سلامت عمومی (GHQ-۲۸) که در برگیرنده ۴ مقیاس علائم جسمانی، اضطراب و اختلال خواب، اختلال در عملکرد اجتماعی و افسردگی شدید است و همچنین پرسشنامه محقق ساخته حاوی متغیرهای حمایت اجتماعی، مهارت های اجتماعی، پایگاه اجتماعی و اطلاعات دموگرافیک استفاده گردید.
نتایج: طبق نتایج پژوهش حاضر، ۳/۵۳% (۱۶۰ نفر) دانشجویان بر اساس معیارهای GHQ مشکوک به اختلال روانی هستند. یافته ها نشان داد که افسردگی در مردان بطور معنی داری بالاتر از زنان است. نتایج همبستگی حمایت اجتماعی، مهارت اجتماعی و پایگاه اجتماعی با سلامت روان دانشجویان، بیانگر وجود رابطه مثبت و معنی دار بین میزان مهارت اجتماعی و حمایت اجتماعی با سلامت روانی است.  
نتیجه گیری: گستره مشکلات روان‌شناختی در میان دانشجویان متنوع بوده و متأثر از عوامل مختلف می‌باشد. یافته های این پژوهش دلالت بر این دارد که بیش از نیمی از دانشجویان مورد مطالعه مشکوک به اختلال روانی بوده و نیازمند خدمات بهداشت روان می باشند.

محمد ساعتچی، قدرت‎الله روشنایی، سلمان خزایی، علی ظهیری، جلال بطحایی،
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۳ )
چکیده

مقدمه: سل یکی از قدیمی ترین بیماری ‎های شناخته شده است و از علل عمده مرگ در جهان است. بیماری سل به دو شکل ریوی و خارج ریوی است که ۱۵ درصد موارد سل خارج ریوی است. شایع‎ترین تظاهر سل خارج ریوی سل غدد لنفاوی است که حدود ۴۰ درصد موارد این نوع از سل را به خود اختصاص داده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اپیدمیولوژیک بیماری سل خارج ریوی استان همدان و تعیین عوامل مرتبط با آن است.
روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه اپیدمیولوژی است که در آن ۲۵۰ بیمار سل خارج ریوی شناسایی شده و طی سال‎های ۱۳۹۰-۱۳۸۴ مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مبتلایان شامل سن، جنس، محل سکونت، وضعیت بیمار و ... جمع‎آوری شد. تحلیل داده‎ها با آزمون کای‎دو و آزمون t و با نرم‎افزار SPSS۱۶ انجام شد.
یافته ها: از ۲۵۰ بیمار مورد بررسی ۱۱۵ بیمار (۴۶%) مرد بودند. ۱۷۱ نفر (۴/۶۸٪) ساکن در نقاط شهری بودند. ۱۴ نفر از بیماران پس از شناسایی فوت شدند. میانگین (انحراف معیار) سن بیماران برابر ۶/۴۳ (۹/۱۹) سال و ۶/۳۷ درصد بیماران بالای ۵۰ سال سن داشتند. میزان بروز سالیانه سل خارج ریوی در استان ۱/۲ در هر صد هزار نفر به دست آمد. سل غدد لنفاوی با ۳۹٪ بیشترین فراوانی ارگان درگیر را دارا بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر و مقایسه آن با سایر مطالعات می توان گفت که سیمای اپیدمیولوژیک سل خارج ریوی در استان همدان با سایر نقاط کشور همخوانی دارد. نکته قابل توجه در مطالعه حاضر بیماری‎یابی نسبتاً قابل قبول در شناسایی بیماران خارج ریوی است و حد مورد انتظار یک سوم موارد بیماران سلی، در این استان مشاهده شد.

بابک معینی، سعید دشتی، پروانه تیموری، وحید کفعمی، امیرعباس موسعلی، مهناز شریفی، مهدی اکبر زاده، حسین ملکی،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۳-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: نوجوانی دوره تکامل تغییرات در وضعیت بدن، تفکر و روابط اجتماعی است. در این دوران فرد به تدریج مسئولیت سلامت خود را به عهده می گیرد. این تغییرات نوجوانان را در معرض خطر گسترش رفتارهای بهداشتی پرخطر قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در بین دانش آموزان مقطع متوسطه شهر همدان در سال ۱۳۹۲ انجام گردید.

روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی_مقطعی بود. ۳۶۰ نفر از میان دانش آموزان مقطع متوسطه شهر همدان در سال ۱۳۹۲ با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت برای گرد آوری داده ها استفاده شد. از شاخص های آماری میانگین، انحراف معیار و فراوانی با نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ برای توصیف داده ها استفاده گردید.

یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد از بین ۶ بعد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی: فعالیت بدنی و مسئولیت پذیری سلامتی در بین دانش آموزان وضعیت مناسبی نداشتند. ۸۸/۱ درصد از دانش آموزان وضعیت خود شکوفایی و ۴۸/۹ درصد رفتارهای مسئولیت پذیری سلامتی مناسبی داشتند. ۵۷/۸ درصد رفتارهای تغذیه ای مناسب و ۹۱/۹ درصد وضعیت حمایت اجتماعی درک شده را در سطح بالا ذکر نموده اند. ۵۵/۸ درصد رفتارهای مدیریت استرس خوب و ۴۱/۹ درصد وضعیت فعالیت بدنی خود را خوب دانسته اند.

نتیجه گیری: تدوین برنامه آموزشی به منظور ارتقاء رفتارهای سلامت و تهیه مواد و متون آموزشی مناسب با نیازهای این گروه از افراد جامعه می تواند بسیار سودمند باشد و باعث ارتقاء سطح سلامت جسمی و روانی دانش آموزان گردد.


آرزو شایان، سیده زهرا معصومی، سعید یزدی راوندی، محمد زارع نژاد،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: همسرآزاری به هر رفتار خشنی اطلاق میگردد که وابسته به جنسیت بوده و به آسیبهای جسمی، جنسی، روانی و رنج زنان منجر می شود. همسر آزاری پیامدهای نامطلوب اجتماعی و خانوادگی را به دنبال دارد، پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل مؤثر بر همسرآزاری، در شهر شیراز انجام شد.

روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی بود، که از بین زنان دچار همسرآزاری ارجاع شده به مرکز پزشکی قانونی شهر شیراز، تعداد ۱۹۷ نفر به روش تصادفی ساده، در سال ۱۳۹۲ انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها فرم مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه های استاندارد سنجش خشونت علیه زنان، سلامت عمومی و عملکرد جنسی بود. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه بوسیله نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ مورد تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: بیشترین میزان همسرآزاری بین افراد، خشونت روانی با میانگین (۵۵/۸۰) و کمترین میزان خشونت اقتصادی با میانگین (۶/۱۱) بود. بین ابعاد خشونت فیزیکی (P=۰,۰۰۱ ; r: ۰.۱۰)، خشونت اقتصادی (P=۰.۰۰۷ ; r: ۰.۱۵) و خشونت کل (P=۰.۰۵۲ ; r: ۰.۱۱) و عملکرد جنسی کل همبستگی معنادار و مستقیمی وجود داشت. همچنین متغیرهای سابقه پیشگیری از بارداری، دخالت خویشاوندان همسر، سابقه اعتیاد شوهر، تعداد فرزندان، طبقه اقتصادی والدین زن و همسر، سن همسر و عملکرد جنسی کل به طور معناداری همسرآزاری را پیش بینی نمود (۰/۰۵>P).

نتیجه گیری: با توجه به پیامدهای همسر آزاری و ارتباط آن با برخی ویژگیهای زوجین، افزایش آگاهی های لازم در زمینه شناخت بیشتر این مشکل و عوامل مؤثر بر آن ضروری به نظر می رسد.


رویا نجفی وثوق، قدرت‎اله روشنایی، سلمان خزایی، ملیحه صفری، علی ظهیری، جلال بطحایی،
دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: بیماری سل شایع‌ترین علت مرگ ناشی از بیماری‌های عفونی در جهان است و از نظر بار جهانی بیماری، در رتبه دهم قرار دارد. با توجه به افزایش شیوع مجدد این بیماری و عدم کاهش بروز سل ریوی اسمیر مثبت در استان همدان، مطالعه حاضر به منظور بررسی اپیدمیولوژیک بیماری سل و شناسایی عوامل مرتبط با نوع سل در استان همدان انجام شد.

روش کار: در این مطالعه، پرونده ۸۴۲ بیمار مبتلا به سل طی سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ مراجعه کننده به مرکز بهداشت استان همدان مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات بیماران شامل سن، جنسیت، محل سکونت و وضعیت بیمار جمع‎آوری شد. تحلیل داده‎ها با روش آزمون کای دو و با نرم‎افزار ۲۲ SPSS صورت گرفت.

یافته ها: میانگین سن بیماران ۲۱/۷۵±۵۴/۰۱ سال بود. ۴۲۵ (۵۰/۴ درصد) نفر از بیماران زن بودند. ۲/۱ درصد بیماران مبتلا به ویروس HIV، ۵۷۹ (۶۸/۷ درصد) نفر مبتلا به سل ریوی، و ۴۱۲ (۷۱/۱ درصد) نفر اسمیر مثبت بودند. بین جنسیت و نوع سل رابطه آماری معنی‎داری وجود نداشت (۰/۸۱=P). بین محل سکونت و نوع سل رابطه معنی دار بود (۰/۰۰۵>P). همچنین ارتباط سن و نوع سل نیز معنی دار بود (۰/۰۱>P).

نتیجه گیری: در مطالعه حاضر بیشترین درصد مبتلایان به سل در گروه سنی بالای ۷۰ سال قرار دارند. بنابراین توصیه می‌شود بیماریابی دقیق‌تری در این گروه سنی انجام شده تا خطر بروز بیماری کاهش یابد. همچنین با توجه به بالا بودن درصد ابتلای همزمان بیماری سل و HIV بیماریابی، آموزش و اقدامات پیشگیرانه جهت کنترل بیماری سل توصیه می‌شود.


سیده زینب موسوی، محمد شاه حسینی،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده

مقدمه: سلامت روان، یکی از مهم ترین عوامل موثر در ارتقا و تکامل انسان محسوب می شود. نظر به اینکه جو سازمانی که در همه ابعاد سازمان جریان دارد با رضایت شغلی، سلامت روان کارکنان را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. هدف کلی این پژوهش تعیین ارتباط جوسازمانی و رضایتمندی شغلی با سلامت روان در بین کارکنان دانشگاه شیراز بود.

روش کار: این پژوهش توصیفی _ تحلیلی از نوع مقطعی بود. ۲۰۰ نفر از کارکنان دانشگاه شیراز به عنوان نمونه تحقیق بر اساس فرمول کوکران و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های جو سازمانی هالپین و کرافت، پرسشنامه استاندارد رضایت شغلی بری فیلد وروث و نیز پرسشنامه سلامت روانی (GHQ-۲۸) استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS-۱۶ استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد بین جو سازمانی و رضایتمندی شغلی با سلامت روان کارکنان همبستگی معناداری وجود دارد (۰/۰۰۱=P)، همچنین سلامت روان کارکنان را می توان بر اساس جو سازمانی و رضایتمندی شغلی کارکنان دانشگاه شیراز پیش بینی نمود (۰/۰۰۱=P).

نتیجه گیری: با توجه به نتایج این پژوهش و اهمیت جو سازمانی و رضایتمندی شغلی در سلامت روانی کارکنان می توان پیشنهاد نمود که مسئولین برنامه هایی جهت افزایش میزان رضایت کارکنان و بهبود جو سازمانی تهیه و اجرا نمایند.


آقای مهران یاری، خانم لیلا ملائی پور، آقای محمد رضا جعفری، آقای علی اصغر ولی پور، آقای سلمان خزایی، دکتر قدرت الله روشنایی،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: درمان ناموفق سل یک مشکل جدی برای بهداشت عمومی است. نتایج متناقضی در خصوص ارتباط درجه اسمیر خلط در شکست درمان یا مرگ بیماران مسلول گزارش شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف ارتباط رتبه اسمیر خلط بیماران در بدو درمان بر پیامد درمانی آنها انجام شد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی پرونده بیماران مسلول با سل ریوی اسمیر مثبت که از سال های ۹۲-۱۳۸۹ در نظام ثبت سل شهرستان آبادان موجود بودند، بررسی شد. با آمار توصیفی توزیع وضعیت مثبت بودن اسمیر خلط بیماران در بدو درمان تعیین شد و با استفاده از آزمون کای دو ارتباط بین رتبه اسمیر خلط بیماران و نتیجه درمان با نرم‌افزار  ۱۲-Stata، مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: از مجموع ۱۸۸ بیمار در طی دوره زمانی چهار ساله ۶۸/۱ درصد مرد و ۸۷/۸ درصد ساکن مناطق شهری بودند. از میان بیماران مورد درمان ۸۰/۸ درصد بهبود یافته، ۹/۶ درصد فوت و ۳/۲ درصد دچار شکست درمان شده بودند، و ۳/۷ درصد نیز انتقال یافته به سایر دانشگاه ها و ۲/۷ درصد نیز غیبت از درمان داشتند. همچنین نتایج نشان داد که بین سطح باسیل در ابتدای درمان با پیامد درمانی بیماران ارتباط معنادار وجود داشت (۰,۰۲=P).

نتیجه گیری: نتایج نشان داد که رتبه مثبت بودن اسمیر اولیه خلط ارتباط معنی داری با پیامد درمان دارد، به نحوی که در بیماران با رتبه بالای اسمیر خلط در بدو درمان میزان بهبودی کمتر است. لذا توصیه می گردد ارائه درمان استاندارد تحت شرایط مناسب و صحیح مدیریتی شامل نظارت مستقیم روزانه (DOTS) و حمایت بیماران تا بهبودی کامل صورت گیرد.


طاهره منصوری، بهرام آرمون، محدثه خوشگفتار، سید محمد ریاحی، جواد هارونی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: با توجه به روند جمعیت کشور و افزایش تعداد سالمندان و همچنین اهمیت ارزیابی وضعیت سلامت سالمندان مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت سالمندان شهرستان نائین انجام گرفت.
مواد و روش­ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود. نمونه‌های این مطالعه ۲۲۰ نفر از سالمندان شهرستان نائین بودند که با استفاده از جدول اعداد تصادفی به‌ صورت تصادفی ساده از بین پرونده خانوارهای دارای سالمند بالای ۶۰ سال انتخاب شدند. روش گردآوری داده‌ها بصورت مصاحبه حضوری و چهره به چهره و پس از کسب رضایت آگاهانه از سالمندان بود. به ‌منظور بررسی وضعیت سلامت از پرسشنامه ۱۲ سؤالی کیفیت زندگی (SF-۱۲) استفاده شد.
یافته­ها: میانگین سنی مشارکت­کنندگان ۷/۴±۶۹/۵۲ سال بود. آزمون رگرسیون خطی نشان داد که پس از تعدیل متغیرهای دموگرافیک و اجتماعی- اقتصادی با وضعیت سلامت جسمانی و روانی رابطه خطی برقرار بود. آزمون آنالیز واریانس رابطه معنی‌داری را بین سن و وضعیت سلامت نشان نداد ولی رابطه بین نمره سلامت و وضعیت درآمد معنادار بود (۰/۰۵  نتیجه ­گیری: وضعیت سلامت سالمندان شهر نایین در حد متوسط بود، با توجه به تاثیر عواملی از قبیل سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، وضعیت اقتصادی و درآمد بر سلامت سالمندان، توجه به این عوامل و انجام مداخلات مناسب در این زمینه ضرورت دارد.


سیده زینب الماسی، راحله هاشمی حبیب آبادی، رامین رحمانی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: سلامت ­روانی لازمه حفظ دوام عملکرد ­اجتماعی، شغلی و تحصیلی افراد­ جامعه می ­باشد و تأمین آن هدف ­اصلی اجرای برنامه‌های بهداشت روان در جامعه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت سلامت ­روان (نشانه‌های جسمانی، اضطراب، افسردگی و کارکرد اجتماعی) جوشکاران شهرستان زاهدان و برخی عوامل مرتبط با آن انجام گرفت.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۶ با شرکت ۱۴۵ نفر از جوشکاران حاضر در شهرک جوشکاران شهرستان زاهدان صورت گرفت. این افراد به صورت سرشماری با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج انتخاب شدند. از پرسشنامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-۲۸) برای جمع آوری داده ­ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم ­افزار آماری  SPSS ۲۰ و آزمون ­های آماری آنالیز واریانس یک­طرفه و تی مستقل در سطح معناداری ۰/۰۵>P صورت گرفت.
یافته‌ها: میانگین سن و سابقه کار در جامعه مورد بررسی ۹/۲۴±۳۳/۱۵و ۹/۱۵±۱۳/۴۸ سال بوده و ۱۱۷ نفر (۸۰/۷ درصد) متاهل بودند. شیوع مصرف دخانیات ۱۷/۹ درصد بود. میانگین نمره سلامت روان بر حسب وضعیت تاهل، شاخص توده بدنی (BMI)، میزان تحصیلات و گروه سنی، در بین گروه ها متفاوت بود که تفاوت مربوط به گروه وضعیت تاهل، BMI و میزان تحصیلات معنادار بود (۰/۰۲=P و ۰/۰۴=P و ۰/۰۰۱>P)؛ ولی بین گروه­ های سنی مختلف از لحاظ میزان سلامت روان اختلاف معناداری مشاهده نگردید (۰/۰۶۰=P).
نتیجه‌گیری: با توجه به بالا بودن میانگین نمره سلامت روان در بین جوشکاران، لازم است تدابیری در زمینه بهبود شرایط روانی این افراد اندیشیده شود . لذا انجام مداخلاتی در خصوص افزایش حمایت­ شغلی و آسیب­ شناسی جامع تری در این رابطه توصیه می شود.

بهروز شورچه، منصور حیدری، مریم موسیوند، سعید بشیریان، فرهاد فراهانی، سید محمد معصومی، مجید براتی، زهرا قادری،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: ابداع، ارزیابی و تثبیت شیوه­های مطلوب آموزشی از وظائف مهم سیستم آموزشی است. بر همین اساس، هدف این پژوهش تعیین و مقایسه تاثیر شیوه ­های آموزش حضوری و استادمحور با آموزش مجازی در میزان یادگیری درس تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی دانشجویان ابن­ سینا همدان است.
مواد و روش ­ها: این پژوهش از لحاظ ماهیت و هدف کاربردی و یک مطالعه نیمه تجربی است. جامعه آماری ۳۰ نفر از دانشجویان دختر رشته پزشکی دانشگاه ابن سینا همدان بودند که در سال ۱۳۹۷ کتاب تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی را انتخاب نمودند؛ این تعداد با روش تخصیص تصادفی ساده به دو گروه پانزده نفره جهت شرکت در فرآیند آموزش حضوری استادمحور و آموزش مجازی جهت آموزش و یادگیری فصل دهم (آشنایی با مبانی طب سنتی ایران) تقسیم شدند. ملاک ارزیابی در بعد یادگیری درس نمره کسسب شده در آزمون بود. و روایی پرسشنامه بررسی نگرش آنان نسبت به این دو شیوه آموزشی توسط اساتید و متخصصین در این زمینه و پایایی آن از طریق انجام مطالعه راهنما و محاسبه آلفای کرونباخ به تأیید رسید.
یافته­ ها: یافته ­ها مشخص نمود که نمره آزمون علمی دانشجویان در درس مذکور، همبستگی اجتماعی و مدرس دوره در روش تدریس حضوری و استاد محور در وضعیت مناسب­ تری قرار داشته است. میانگین دیگر عناصر نظیر موفقیت، عاطفه منفی، خودانگیختگی در یادگیری، فرصت و حتی رضایت کلی در روش حضوری بیشتر از روش تدریس مجازی بوده ­است. یافته­ ها نشان دهندۀ آن است که در روش آموزش مجازی، میانگین همبستگی اجتماعی و رضایت دانشجویان از مدرس دوره از میانگین معیار کمتر بوده است.
نتیجه گیری: از دیدگاه دانشجوبان حضور و تعامل با استاد یک رکن و اساسی مهم در روش های آموزشی و تدریس می باشد که این تعامل باعث جریان یافتن روابط و همبستگی اجتماعی بین دانشجو و استاد می شود.

پریسا پارسا، سودابه آقا بابایی، قدرت الله روشنایی، سروه رحمانی،
دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

سابقه و هدف: سرطان دهانه رحم ششمین سرطان شایع محسوب می‎شود و دومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان است. لذا اهمیت برنامه‎های غربالگری همچون آزمایش غربالگری دهانه رحم در تشخیص اولیه این بیماری مشخص می گردد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف غربالگری سرطان دهانه رحم در زنان یائسه مراجعه‎کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر همدان انجام گردید.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، ۱۰۸ زن یائسه مراجعه ‎کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر همدان از طریق نمونه گیری خوشه ای در سال ۱۳۹۷ مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه، جمع آوری داده ها به روش مصاحبه از زنان و بر اساس پرسشنامه محقق ساخته بود. پرسشنامه شامل دو بخش بود. پس از جمع آوری داده ها، تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS۲۴ صورت گرفت و سطح معنی داری آزمون ها ۵ درصد بود.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که میانگین سنی افراد شرکت کننده ۳/۷۱+۵۵/۳۹ سال بود. میانگین تعداد پاپ اسمیر انجام شده توسط زنان ۱/۷۱+۲/۲۱ بار بود. همچنین ۲۹/۶ درصد زنان آزمایش پاپ‎اسمیر را انجام داده بودند. ۲۷/۸ درصد زنان جهت اطلاع از زمان انجام آزمایش پاپ‎اسمیر به مراکز بهداشتی یا پزشک مراجعه کرده بودند. ۱۸/۵ درصد زنان آزمایش پاپ‎اسمیر را مرتب انجام داده بودند. ۱۳/۹ درصد زنان جهت اطلاع از نتیجه آزمایش پاپ‎اسمیر به مراکز بهداشتی یا پزشک مراجعه می کردند. ۱۰/۲ درصد در صورت مشکوک بودن نتیجه آزمایش پاپ‎اسمیر، جهت درمان به پزشک مراجعه کرده بودند. بین تعداد زایمان و مدت یائسگی با انجام غربالگری ارتباط آماری معنی دار وجود داشت. اما بین سایر متغیرها با انجام غربالگری رابطه آماری معنی دار وجود نداشت.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود در مراکز مشاوره و مراکز خدمات جامع سلامت آموزش هایی به زنان جهت آسرطان دهانه رحم و روش غربالگری آن در زمان مناسب استفاده شود. دادن آگاهی کافی به زنان در خصوص تشخیص زودهنگام توصیه می شود. همچنین پیشنهاد می گردد پژوهش هایی در این راستا با حجم نمونه بالاتر صورت پذیرد؛ همچنین مداخلاتی جهت غربالگری سرطان دهانه رحم و انجام رفتارهای پیشگیری کننده انجام شود.

فاطمه بیات شاهپرست، خلیل عباسی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: در ایران به پژوهش در زمینه جامعه پذیری اقتصادی کودکان کمتر توجه شده است.  تحقیقات محدود انجام شده نیز هر یک جنبه خاصی از این مسئله را بررسی کرده اند و تحقیقات کمی وجود دارد که همه جنبه های موضوع را هم زمان بسنجد توجه به این مهم محقق را بر آن داشت تا مطالعه حاضر را با هدف مروری سیستماتیک بر تاثیر مولفه های اقتصادی بر سلامت کودکان انجام گیرد. 
مواد و روش‌‌ها: در این مرورساختارمند، تمام مطالعات انجام گرفته در داخل کشور در طی سال های ۱۳۹۸-۱۳۸۵ با  استفاده از کلید واژه های اقتصاد، کودکان، اقتصاد کودکان، تاثیر اقتصاد بر کودکان و تاثیر اقتصاد از بانک های اطلاعاتی  داخلی و خارجی بررسی شده و داده ها با استفاده از روش متاانالیز مورد بررسی قرار گرفتند؛ مقالات انتخاب شده طبق معیار های ورود جمع آوری شدند و در نهایت مورد بررسی دقیق تر قرار گرفتند.
یافته‌ها: پس از جستجوی پایگاه های اطلاعاتی و خارج کردن تعداد زیادی از مقالات بر اساس عنوان و چکیده ۱۶۰ مقاله بررسی شدند و در نهایت ۱۱ مقاله در این بررسی مروری وارد گردیدند. در نهایت تاثیر اقتصاد بر فاکتور های مربوط به تغذیه، مرگ و میر، تبحر حرکتی، رشد، ضریب هوشی، سلامت دندان، حوادث و سلامت روان کودکان مورد بحث قرار گرفتند.
نتیجه‌گیری: مرور این مطالعات نشان داد که تمامی مولفه های مربوط به سلامت کودکان با سطح اقتصادی  والدین بخصوص مادران مرتبط است. بنابراین اجرای برنامه های آموزشی بمنظور تغذیه مناسب، پیشگیری از حوادث، سلامت دندان و مداخلات روانشناختی در کودکان خانواده هایی که از طبقات اجتماعی اقتصادی پایین بشمار می روند ضروری بنظر می رسد.

زهرا تنها، صبا حسنوندی، فاطمه عزیزی، راضیه جلیلی،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: افراد دارای نقص شنیداری در معرض مشکلات بسیاری در حوزه سلامت هستند. این نقایص می­ تواند ابعاد سلامت روان و سایر حوزه ­های زندگی روزمره را مختل کند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش هیجانی و تاب آوری با سلامت روان در افراد مبتلا به آسیب شنوایی انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: جامعه آماری کلیه افراد دارای آسیب شنوایی در محدوده  سنی ۱۸ تا ۳۰ سال مراجعه کننده به مرکز شنوایی شناسی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۹۷-۹۸ و نمونه مورد مطالعه شامل ۱۵۴نفر (۱۰۲ مرد و ۵۲ زن) بود که به روش نمونه­ گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت ارزیابی از پرسش­نامه­ های سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (۱۹۷۹)، هوش هیجانی بار- آن (۱۹۸۰) و تاب ­آوری کانر و دیویدسون (۲۰۰۳) استفاده شد. داده ­­ها با استفاده از روش­ های آماری همبستگی و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که کلیه ابعاد  هوش هیجانی و تاب­ آوری با سلامت روان رابطه مثبت معنادار داشتند. در پایان نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که متغیرهای استقلال، تصور از شایستگی فردی، حل مسئله، خوش­ بینی و کنترل تکانه توانستند سلامت روان را پیش بینی کرده و ۲۱% از واریانس آن را تبیین کنند.
نتیجه‌گیری: یافته ­های این پژوهش لزوم توجه به متغیرهای زمینه ­ای از قبیل هوش هیجانی و تاب­ آوری در سلامت روان افراد دچار آسیب شنیداری را پررنگ می­ کند و توجه متخصصان سلامت روان را به این مسئله جلب می­ نماید.

سپیده رضوانی، بهزاد ایمنی، رامین نادری به راد،
دوره ۱۸، شماره ۴ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

سابقه و هدف: سلامت روان توانایی مقاومت در برابر مشکلات است و هوش هیجانی توانایی درک و کنترل هیجانات بوده و به زندگی نظم و ثبات می بخشد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی سلامت روان و هوش هیجانی در پیشرفت تحصیلی دانشجویان انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بود که بر روی ۹۴ دانشجوی اتاق عمل  دانشکده پیراپزشکی همدان در سال ۱۳۹۸انجام شد. نمونه گیری بصورت سرشماری انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل پرسشنامه هوش هیجانی ایمنی و همکاران ۲۰۱۸، پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ و پرسشنامه استاندارد پیشرفت تحصیلی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۶  تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: تحلیل داده ها نشان داد که بین هوش هیجانی و سلامت روان دانشجویان اتاق عمل ترم های چهار (۰/۸۵۸r=) و شش (۰/۹۳۲r=) و هشت  (۰/۸۴۶r=) رابطه­ ی خطی مستقیم، مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی (میانگین معدل) دانشجویان اتاق عمل ترم های چهار (۰/۸۶۷r=) و شش (۰/۸۱۸r=) و هشت (۰/۷۶۶r=) رابطه­ ی خطی مستقیم، مثبت و معناداری وجود دارد. ضمنا بین سلامت روان و پیشرفت تحصیلی (میانگین معدل) دانشجویان اتاق عمل ترم های چهار (۰/۸۳۷r=) و شش  (۰/۸۱۴r=) و هشت (۰/۷۹۸r=) رابطه­ ی خطی مستقیم، مثبت و معناداری وجود دارد.
نتیجه‌گیری: یافته های این مطالعه نشان داد  هر چه هوش هیجانی و سلامت روان دانشجویان در مقاطع مختلف تحصیلی بیشتر باشد سبب پیشرفت تحصیلی دانشجویان می گردد.

ناهید طالبی، مریم نیک شناس،
دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: سواد سلامت، به عنوان یکی از مهم‌ترین تعیین‌کننده‌های سلامت جهت تصمیم‌گیری مناسب بهداشتی شناخته شده است. از سوی دیگر آگاهی و نگرش مثبت نوجوانان نسبت به فعالیت بدنی، عامل مؤثری برای مشارکت آنان در فعالیت‌های ورزشی منظم و سلامت‌محور است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه‌ی بین سواد سلامت با آگاهی و نگرش نسبت به فعالیت ورزشی در بین دختران نوجوان دبیرستانی بود.
مواد و روش‌‌ها: روش پژوهش، توصیفی همبستگی بود. جامعه‌ی آماری پژوهش شامل همه‌ی دانش‌آموزان دختر دبیرستانی شهرستان اسلام‌شهر استان تهران بودند. نمونه‌ای به تعداد ۳۴۱ نفر به روش‌نمونه‌گیری تصادفی چند مرحله‌ای انتخاب شدند. داده‌های مورد نیاز با استفاده از پرسش‌نامه‌ی سواد سلامت برای نوجوانان و مقیاس سنجش آگاهی و نگرش جمع‌آوری شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چند متغیری انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد بین آگاهی و نگرش نسبت به انجام فعالیت‌های ورزشی با میزان سواد سلامت، رابطه‌ی مثبت معنی‌دار وجود دارد (۰/۰۵ > P). تمامی مؤلفه‌های سواد سلامت، قدرت پیش‌بینی سطح آگاهی و نگرش را دارند.
نتیجه‌گیری: سواد سلامت، می‌تواند با افزایش آگاهی و نگرش مثبت در دانش‌آموزان، نقش مهمی در ترغیب و تشویق نوجوانان جهت شرکت در فعالیت‌های ورزشی ایفا کند.

سعید جوادی‌نژاد، اسماعیل نصیری، علی صمدی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: تمرینات تناوبی، به انواع مختلف، امروزه یکی از مؤثرترین ابزارها برای بهبود عملکرد قلبی- تنفسی و متابولیکی و به نوبه‌ی خود بهبود عملکرد بدنی افراد محسوب می‌شود. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه‌ی تأثیر ۸ هفته تمرینات تداومی، تناوبی بر حداکثر اکسیژن مصرفی، استقامت عضلانی و سلامت عمومی دانش‌آموزان پسر پایه‌ی هفتم دارای اضافه وزن بود.
مواد و روش‌‌ها: بدین منظور، تعداد ۶۰ دانش‌آموز پسر دارای اضافه وزن با شاخص توده‌ی بدنی ۲۱/۹ تا ۲۶/۸، انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرینات تداومی، تناوبی و شاهد تقسیم شدند. پروتکل تمرینی به مدت ۸ هفته برای هر گروه با مدت زمان ۲۰ تا ۳۰ دقیقه‌، اجرا شد. مقادیر حداکثر اکسیژن مصرفی، استقامت عضلانی (بر اساس آزمون های شنا، بورپی، اسکات، پروانه و غیره) و سلامت عمومی (بر اساس پرسش نامه ی سلامت عمومی)، قبل و بعد از آخرین جلسه ی تمرین اندازه گیری شدند. تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون Dependent t-test و تحلیل واریانس انجام شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش گویای افزایش معنی‌دار حداکثر اکسیژن مصرفی، استقامت عضلانی و بهبود سلامت عمومی آزمودنی‌ها است (۰/۰۵ P).
نتیجه‌گیری: تأثیر تمرینات تناوبی بر حداکثر اکسیژن مصرفی و برخی شاخص‌های سلامت عمومی بیشتر بود، اما بین دو گروه تجربی، از لحاظ استقامت عضلانی، تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد.

دکتر مهدی میرزایی علویجه، شیوا خشیج، دکتر فرزاد جلیلیان،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: خودکارآمدی، اعتقاد فرد به توانایی خود برای رسیدن به اهداف خاص است و مبنای مهمی برای رفتار می‌باشد. مادران، نقش تعیین کننده‌ای در سلامت دهان کودکان دارند. هدف این مطالعه، تعیین خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان بود.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش توصیفی تحلیلی، از میان ۶۵۲ زن دارای کودک ۳ تا ۶ ساله‌ی شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۸ انجام شد. شرکت‌کنندگان با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده از بین مادران مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی- درمانی انتخاب گردیدند. داده‌ها با پرسش‌نامه‌ی کتبی به صورت خودگزارش‌دهی گردآوری تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: وضعیت اقتصادی خانواده (۰/۱۷۹ = ß و ۰/۰۰۱<  P) و سطح تحصیلات مادر (۰/۱۰۴ = ß و ۰/۰۳۲ = P) پیش‌بینی‌کننده‌ی خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان بودند. مادران در حدود نیمی از نمره‌ی پرسش‌نامه‌ی خودکارآمدی را دریافت کردند. خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان در زمان احساس تنش، افسردگی و اضطراب کمتر بود.
نتیجه‌گیری: ضرورت توسعه و پیاده‌سازی مداخله‌های ارتقاء خودکارآمدی مادران در مراقبت از سلامت دهان کودکان به خصوص برای مادران دارای تحصیلات پایین‌تر و خانواده‌های با وضعیت اقتصادی ضعیف‌تر احساس می‌شود.

خانم مروارید فردی پور، دکتر فاطمه محمدی، دکتر الهه طالبی قانع، دکتر طیبه حسن طهرانی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: سواد سلامت، از پیامدهای کلیدی برنامه‌های آموزش سلامت در زمینه‌ی عملکرد شیردهی و خودکار آمدی مادر است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با خودکارآمدی و عملکرد شیردهی مادران دارای نوزادان بستری در بیمارستان فاطمیه شهر همدان در سال ۱۴۰۱ انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش تحلیلی، مقطعی بر روی ۲۱۰ نفر از مادران دارای نوزاد ترم با روش نمونه‌گیری در دسترس صورت گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه‌ی سواد سلامت مادری، چک‌لیست ارزیابی شیردهی Bristol و پرسش‌نامه‌ی خودکارآمدی شیردهی بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون‌های توصیفی و استنباطی انجام شد.
یافته‌ها: با توجه به نتایج، میانگین و انحراف معیار نمره‌ی خودکارآمدی، سواد سلامت و عملکرد شیردهی مادر به ترتیب (۲۸/۰۸) ۱۱۷/۰۹، (۸/۵۷) ۴۳/۷۴ و (۰/۸۷) ۷/۳۴ بود. ارتباط معنی‌داری بین سواد سلامت و خودکارآمدی مادران، عملکرد و خودکارآمدی مادران و عملکرد و سواد سلامت مادران مشاهده شد (۰/۰۵ > P).
نتیجه‌گیری: با توجه نتایج مطالعه، پیشنهاد می‌گردد که در مداخلات آموزشی در ارتباط با شیردهی، اطلاعات و آموزش‌ها به شیوه‌ای در اختیار مادران قرار بگیرند که فهم آن‌ها برای مادران ساده باشد و بتوانند به راحتی اطلاعات دریافتی را درک کنند.

هما نادری فر، رویا نجفی وثوق،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، ۳۶۰ میلیون نفر در سراسر جهان کاهش شنوایی ناتوان‌کننده دارند. و از این تعداد، ۳۲ میلیون نفر کم شنوا و یا ناشنوای زیر ۱۵ سال هستند. بر اساس مطالعات انجام شده از طریق پیشگیری، تشخیص زودرس و مدیریت مناسب، بسیاری از نقص‌های شنوایی قابل اجتناب است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که استفاده‌ی نامناسب از وسایل پخش موسیقی، اثرات مخربی روی شنوایی دارد، به طوری که در افرادی که حداقل به مدت ۱ سال، روزانه بیش از یک ساعت با شدت بیش از ۵۰ درصد خروجی دستگاه به موسیقی گوش می‌دهند، آستانه‌ی آسیب سلول‌های مویی حلزون کاهش می‌یابد. با این حال، کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا در بین جوانان و نوجوانان که در مواجهه با سر و صدای ناشی از موقعیت‌های تفریحی و وسایل پخش موسیقی قرار می‌گیرند، به علت عدم آگاهی و یا تصورات غلط درباره‌ی اثرات مواجهه با سر و صدا، رو به افزایش است. بنابراین ایجاد رویکردهای جدید که حفظ و بهبود سلامت گوش و شنوایی، پیشگیری از بیماری‌های گوش و مدیریت آن‌ها را هدف قرار می‌دهد ضروری به نظر می‌رسد.


صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Pajouhan Scientific Journal

Designed & Developed by : Yektaweb