سابقه و هدف: ساخت پرسشنامه اخلاق حرفه ای در مامایی می تواند با توجه به شرایط کار و فرهنگ کشور، راه گشا و راهنمای مناسبی برای رعایت اخلاق حرفه ای و ارتقاء آگاهی و عملکرد در خدمات مامایی شود. هدف از این مطالعه طراحی و ارزیابی پرسشنامه اخلاق حرفه ای مامایی بود.
مواد و روش ها: جهت طراحی پرسشنامه اخلاق حرفه ای مامایی، ابتدا پرسشنامه اولیه ای از ۳۸ سوال تهیه و پس از بررسی روایی صوری و محتوی توسط ۱۰ نفر از اعضای محترم هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان، جهت پایایی در اختیار ۸۵ نفر از دانشجویان مامایی که بیشترین میزان حضور در بالین را داشتند قرار گرفت و برای تکرار پذیری پرسشنامه یک هفته بعد در اختیار همان گروه قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: ۲۶ سوال روایی محتوی قابل قبول داشتند. مقدار نسبت روایی محتوایی کل با احتساب سوالات حذف شده حدود ۰/۶۲ (نمره= ۲۳/۷۳) که پس از حذف ۱۲ سوال که روایی پایینی داشتند، معادل ۰/۸۴ (نمره= ۲۱/۸۴) محاسبه شد که مقدار قابل توجه و معقولی بود. مقدار شاخص روایی محتوی کل سه حیطه قبل از حذف سوالات دارای روایی پایین میزان ۰/۶۶ (نمره= ۲۵/۴۲) که پس از محاسبه روایی ۲۶ سوال نهایی معادل ۰/۸۸ (نمره= ۲۲/۸۸)محاسبه شد. همچنین پرسشنامه نهایی با ضریب همبستگی پیرسون ۰/۹۷ و ۰/۰۰۱>P پایا بود.
نتیجه گیری: پرسشنامه حاصل با میانگین شاخص روایی ۰/۸۸ درصد و ضریب همبستگی ۰/۹۷ درصد ابزار مناسبی برای سنجش اخلاق حرفه ای در مامایی است.