جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای کودکان پیش‌دبستانی

عاطفه بهرامی، مریم فاتحی‌زاده، احمد عابدی، محمدمسعود دیاریان،
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

مقدمه: تعاملات مثبت والد ـ کودک موجبات رشد مهارت‌های‌اجتماعی و تنظیم‌شناختی ـ هیجانی کودکان را فراهم می‌نماید؛ بنابراین هدف از این پژوهش واکاوی عوامل موثر در تعاملات‌ مثبت والد ـ کودک بود.
مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر با روش‌ کیفی و رویکرد استقرایی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل والدین (۱۵ نفر) و متخصصان حوزه کودک و خانواده (۳ نفر) شهر اصفهان بود. مشارکت‌کنندگان با روش نمونه‌گیری هدفمند و طبق ملاک‌های ورودی انتخاب شدند. تجارب افراد با ابزار مصاحبه عمیق و نیمه‌ساختاریافته مورد بررسی قرار گرفت و داده‌ها با ۱۸ مصاحبه به اشباع رسید. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل‌ مضمون آتراید ـ استرلینگ کدگذاری و تحلیل شد.
یافته‌ها: در مرحله اول کدگذاری، ۷۹ مضمون پایه از متن مصاحبه‌ها استخراج شد. در مرحله دوم بر اساس میزان سنخیت مفاهیم به‌دست آمده، تعداد ۱۵ مضمون سازمان‌دهنده انتزاع شد. در مرحله سوم ۴ مضمون شامل: فرزندپروری مثبت؛ فرزندپروری مقتدرانه؛ تاب‌آوری؛ تنوع‌ محیطی به‌عنوان مضامین فراگیر مرتبط با عوامل مؤثر در تعاملات مثبت والد ـ کودک شناسایی شدند. اعتبارسنجی داده‌ها با روش بازخورد مشارکت‌کنندگان و روش ‌کدگذاران مستقل صورت گرفت. اعتباریابی مضامین با استفاده از روش گروه‌خبرگان (۳ نفر از متخصصان) انجام شد و معیارهای تعیین‌دقت و استحکام داده‌ها مورد بررسی و تایید قرارگرفت.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهد، آگاهی‌ والدین از شیوه‌های فرزندپروری، چگونگی استفاده از راهبردهای مقابله‌ای ‌مثبت و اغنای کودکان با افزایش جذابیت‌های‌ محیطی از عوامل مؤثر در بهبود تعاملات والد ـ کودک هستند. از این رو، پیشنهاد می‌شود که این عوامل در تدوین برنامه‌های آموزشی والدگری مورد توجه قرار گیرد.

مژگان کاشانی زاده، محسن گل پرور، ایلناز سجادیان،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: سرزندگی و همدلی برای عملکرد هرچه مطلوب تر کودکان پیش‌دبستانی اهمیت بسیار زیادی دارد. بر همین اساس، این پژوهش با هدف مقایسه‌ی آموزش مهارت های زندگی با آموزش سرمایه‌ی عاطفی بر سرزندگی و همدلی کودکان چهار تا شش سال اجرا شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی در سه مرحله‌ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل است. جامعه‌ی آماری، کودکان پیش‌دبستانی در مراکز پیش‌دبستانی شهر اصفهان در زمستان ۱۴۰۰ بودند که از میان آن ها ۴۵ کودک به‌صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه (هر گروه ۱۵ نفر) گمارده شدند. مقیاس سرزندگی بنگ و همکاران (۲۰۱۹) و پرسشنامه همدلی داویس (۱۹۸۰) برای سنجش متغیرهای وابسته در سه مرحله استفاده شد. دو گروه آموزشی، هریک طی ۱۰ جلسه‌ی ۴۵ دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ‌ آموزشی دریافت نکرد. داده ها نیز با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد در سرزندگی بین آموزش مهارت های زندگی و آموزش سرمایه‌ی عاطفی با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (۰/۰۱>p)، ولی بین دو گروه آموزش تفاوت معناداری به دست نیامد (۰/۰۵<p). در همدلی نیز فقط بین آموزش سرمایه‌ی عاطفی با گروه کنترل تفاوت معناداری به دست آمد (۰/۰۱>p).
نتیجه‌گیری: با توجه به اثربخشی آموزش مهارت های زندگی و آموزش سرمایه‌ی عاطفی بر ارتقا سرزندگی و همچنین اثربخشی آموزش سرمایه‌ی عاطفی بر ارتقای همدلی، پیشنهاد می شود در مراکز پیش‌دبستانی، این آموزش ها برای کودکان چهار تا شش سال استفاده شوند.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Pajouhan Scientific Journal

Designed & Developed by : Yektaweb