1- گروه روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران ، aghamohammadian@um.ac.ir
چکیده: (318 مشاهده)
سابقه و هدف: برخی انسانها به رفتارهای خودتخریبگرایانه، صدمه و آسیب زدن به سلامت جسم و روانشان که لطمههای جبرانناپذیری وارد میسازد، اقدام میکنند. هدف این تحقیق بررسی الگوهای رفتار خودتخریبگری وتدوین بسته آموزشی جهت کاهش و اصلاح رفتارهای خودتخریبگری در دانشجویان افغانستان است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر جزء پژوهشهای ترکیبی کیفی و کمّی است. در مرحله کیفی از (۱) مصاحبه بالینی با دانشجویان، (۲) مصاحبه بالینی با متخصّصان و (۳) تدوین مداخله و تعیین شاخصههای روایی استفاده شد. سپس الگوی غالب رفتارهای خودتخریبگری در دانشجویان افغانستان تعیین و نوع مداخله مشخص شد. در مرحله کمّی از روش شبهتجربی با طرح پیشآزمون- پسآزمون به همراه گروه کنترل همراه با تدوین بسته آموزشی بهمنظور بررسی اثربخشی و مداخله آن استفاده شد. دانشجویان دانشگاه هرات بهصورت نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه سنجش رفتارهای خودتخریبی را پُر کردند. مقدار ضریب آلفای کرانباخ برابر ۸۳۶% است. در بخش آماری از روش تجزیهوتحلیل واریانس و کوواریانس استفاده شد.
نتیجهگیری: بسته آموزشی تهیهشده براساس نظرات متخصّصان روانشناسی که مبتنیبر رویکردهای مختلف درمانی (درمان رفتاری، شناختی رفتاری، طرحوارهدرمانی، اکت، مراجعمحور) است، باعث اثربخشی این درمان بوده و سبب کاهش و اصلاح رفتار در دانشجویان شده است.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی و روانپزشکی دریافت: 1403/5/6 | پذیرش: 1403/8/9