دوره 15، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهان،بهار 1396 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokoohi R, Dargahi A, Karami A, Mohammadi M. Application of response surface method to compare the performance of Wetland and extended aeration system for the removal of organic matter from sanitary wastewater . Pajouhan Sci J 2017; 15 (3) :1-9
شکوهی رضا، درگاهی عبدالله، کرمی امیر، محمدی میترا. کاربرد روش شناسی سطح پاسخ برای مقایسه کارایی سیستم های نیزار مصنوعی و هوادهی گسترده در حذف مواد آلی از فاضلاب شهری. مجله علمی پژوهان. 1396; 15 (3) :1-9

1- دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.dargahi29@yahoo.com
3- مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

مقدمه: مواد آلی یکی از مهم­ترین خصوصیات کیفی خروجی از تصفیه‌خانه است. هدف این مطالعه مقایسه کارایی سیستم­های نیزار مصنوعی و لجن فعال از نوع هوادهی گسترده در حذف مواد آلی از فاضلاب شهری بر اساس روش سطح پاسخ بود.

روش کار: در این مطالعه تجربی درمجموع ۱۰۰ نمونه به­صورت مرکب برداشت گردید. پارامترهای COD، BOD و کل جامدات معلق با توجه به نوع سیستم تصفیه و زمان راهبری سنجش شد. کلیه مراحل نمونه­برداری، انتقال نمونه، ذخیره‌سازی و اندازه­گیری مطابق روش­های استاندارد آب و فاضلاب انجام شد. طراحی آزمایش‌ها، تعیین مدل و معادله حذف مواد آلی و نیز تعیین نقطه بهینه سیستم با استفاده از روش سطح پاسخ انجام شد.

یافته‌ها: بیشترین میزان حذف COD، BOD و TSS در نیزار مصنوعی به ترتیب ۹۵/۶۷%، ۹۳/۴% و ۸۷/۴۱% و در هوادهی گسترده به ترتیب ۹۷%، ۶۵/۱% و ۸۰/۲% در فصل تابستان به دست آمد. کارایی سیستم هوادهی گسترده در حذف تمامی پارامترها در تمام فصول مورد بررسی بیشتر از سیستم نیزار مصنوعی بود. ضریب همبستگی ۰/۸۹- ۰/۸ تأییدکننده تأثیر زمان راهبری بر کارایی سیستم­های تصفیه بود. مقادیر صحت و دقت در نیزار مصنوعی، ۱۷/۶۵ – ۱۲/۶۴ و در هوادهی گستره، ۱۹/۳۷-۱۶/۰۱ حاصل شد. مدل حاکم بر نیزار مصنوعی و هوادهی گسترده  از نوع خطی بود.

نتیجه‌گیری: کارایی سیستم هوادهی گسترده در صورت راهبری مطلوب بیشتر از نیزار مصنوعی است. روش طراحی سطح پاسخ به‌خوبی از عهده تفسیر کارایی نیزار مصنوعی و هوادهی گسترده در حذف مواد آلی فاضلاب شهری برمی‌آید.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1395/10/17 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1396/2/6