دوره 15، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهان،بهار 1396 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 15-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moridi M, Khoshravesh S, Noori R, Pashaei T. The survey of relapse’s styles among drug users and stimulants . Pajouhan Sci J 2017; 15 (3) :10-15
مریدی مینو، خوش روش سحر، نوری رقیه، پاشایی طاهره. سبک های عود در میان مصرف کنندگان مواد مخدر و محرک ها. مجله علمی پژوهان. 1396; 15 (3) :10-15

1- کارشناس ارشد آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- استادیارگروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران ، pashaeit@gmail.com

مقدمه: عود یا بازگشت به شرایط قبل از درمان یکی از مهم­ترین چالش­­­های برنامه درمان اعتیاد محسوب می شود. شناخت زمان عود در بیماران فرصت مناسبی را جهت اجرای مداخلات عود فراهم می آورد. هدف مطالعه حاضر شناسایی سبک­­­­­­­­های زمانی عود در میان بیماران وابسته به سوء مصرف مواد مخدر و محرک­ها بود.

روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی بود که در آن از بین کلیه بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد مراجعه­کننده به مراکز MMT ،DIC و کمپ­ های درمانی شهر سنندج، ۱۵۰ بیمار  از طریق نمونه­گیری خوشه ای چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزار جمع­آوری اطلاعات، پرسشنامه زمان وقوع عود­ (TRQ) بود. داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS توسط آمار توصیفی جهت تعیین میانگین­ها، درصدها و شاخص های کمی مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: میانگین سنی ۱۱/۳۰±  ۴۰/۵۲ سال بود. عمده­ترین ماده مصرفی منجر به درمان، تریاک و شیره بود (۴۱/۳%). بیشترین الگوی درمانی، پرهیزمداری توسط خودشخص بود (۴۲/۷%).  بیشترین دوره پاکی مربوط به درمان با متادون بود (۷۸/۷%). بر حسب سبک­ های عود، بیش از نیمی از شرکت­ کنندگان (۵۳/۴%) دچار عود ناگهان شده بودند. همچنین ۱۱/۳% عود زودرس، ۱۸% عود دیررس  و ۱۷/۳% بیش از یک نوع عود داشتند.

نتیجه گیری: در مجموع نتایج مطالعه نشان داد گروه مورد بررسی، بیشتر دچار عود ناگهانی شدند که این امر لزوم توجه جدی درمانگران اعتیاد به آموزش مهارت­ های لازم در مقابله با موقعیت­ های پرخطر در کنار دارو درمانی را نشان می دهد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1395/11/24 | پذیرش: 1396/1/26 | انتشار: 1396/2/18