صمدی محمد تقی، علی محمدی سمیه، سالاری مهدی، بیات رضوان، شعبانلو امیر. بررسی انواع رنگ های خوراکی مصرفی در قنادی های شهرستان تویسرکان. مجله علمی پژوهان. 1397; 16 (4) :14-20
URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-408-fa.html
1- استاد گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- کارشناس بهداشت محیط، دانشکده بهداشت،دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- دانشجوی دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- کارشناس بهداشت محیط، مرکز بهداشت تویسرکان،دانشگاهعلومپزشکیهمدان، همدان، ایران ، yasindavari2000@gmail.com
چکیده: (5182 مشاهده)
سابقه و هدف: رنگ های مصنوعی دسته مهمی از افزودنی های مورد استفاده در فرآورده های غذایی می باشند که به دلیل عوارض مصرف آن ها برسلامتی مصرف کنندگان، نیاز به نظارت کافی در استفاده دارند. هدف از این مطالعه تعیین نوع و فراوانی رنگ های مصرفی در تولید شیرینی های قنادی های شهرستان تویسرکان می باشد.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد که به بررسی نوع رنگ های مصرفی در شیرینی های قنادی های شهرستان تویسرکان پرداخت. در مجموع ۸۰ نمونه اعم از شیرینی خشک و تر از ۱۷ قنادی به صورت تصادفی جمع آوری شد. مراحل آزمایش شامل چربی زدایی نمونه، خالص سازی و تعیین نوع رنگ با روش کروماتوگرافی لایه نازک انجام گردید. تمام نمودارهای مورد استفاده در این مطالعه توسط نرم افزار اکسل (۲۰۱۳) رسم گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که از ۸۰ نمونه، ۱۷ نمونه فاقد رنگ، ۱۵ نمونه دارای رنگ طبیعی، ۴۴ نمونه دارای رنگ مصنوعی مجاز و ۴ نمونه دارای رنگ مصنوعی غیرمجاز بودند. همچنین از رنگ های مصنوعی، ۱۲ نمونه دارای رنگ کینولین یلو، ۱۰ نمونه دارای رنگ سانست یلو، ۸ نمونه دارای رنگ آزوروبین، ۵ نمونه دارای رنگ برلیانت بلو، ۵ نمونه دارای رنگ یونسیو R۴ و ۴ نمونه دارای رنگ آلوراد بودند.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که بخشی قابل توجهی از رنگ های مورد استفاده در قنادی های تویسرکان غیر مجاز می باشند. بنابراین پیشنهاد می شود که سهم استفاده از رنگ های مصنوعی را با ایجاد محدودیت در توزیع و پخش، کنترل بیشتر سازمان مسئول بخصوص بخش های بهداشتی و افزایش آگاهی مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، کاهش داد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم بهداشتی دریافت: 1396/9/2 | پذیرش: 1397/1/28 | انتشار: 1397/6/24