دوره 17، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهان، زمستان 1397 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 53-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghaei F, Mohammad Gholi Mezerji N, Shojaei S, Amirian M. Evaluation of Salivary Glands Lesions Frequency in Pathology Centers of Hamadan Dental Faculty and Besat Hospital from 2006 to 2017. Pajouhan Sci J 2019; 17 (2) :45-53
بقایی فهیمه، محمد قلی مزرجی ناصر، شجاعی ستاره، امیریان میلاد. فراوانی ضایعات غدد بزاقی در آزمایشگاه پاتولوژی دانشکده دندان پزشکی و بیمارستان بعثت همدان طی سال های 1385 تا 1396. مجله علمی پژوهان. 1397; 17 (2) :45-53

1- دانشیار گروه پاتولوژی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- دانشجوی دکتری تخصصی آمارزیستی، دانشکده بهداشت، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- دانشیار گروه پاتولوژی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، s.shojaei.umsha@gmail.com
4- دندانپزشک، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سابقه و هدف: بررسی های اپیدمیولوژیک ضایعات و بیماری­ های دهان می­تواند به شناخت عوامل موثر بر ایجاد بیماری کمک کرده و از وقوع آن ها تا حدودی پیشگیری کند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی ضایعات غدد بزاقی در آزمایشگاه پاتولوژی دانشکده دندان پزشکی همدان و بیمارستان بعثت انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با استفاده از تمامی پرونده ­های بیماران از سال 85 تا 96، با مراجعه به آرشیو بخش پاتولوژی دانشکده­ ی دندانپزشکی همدان و ضایعات فک و صورت آرشیو مدارک پزشکی بیمارستان بعثت مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز شامل تشخیص هیستوپاتولوژیک و محل ضایعات، سن و جنسیت بیماران ثبت شد و اطلاعات حاصله به وسیله­ ی نرم افزار  SPSS v.16 تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که ضایعات بزاقی 6/63 درصد کل ضایعات سر و گردن را تشکیل می دهند که از این میان ضایعات غیر نئوپلاستیک و نئوپلاستیک خوش­خیم و بدخیم به ترتیب 65/4 ، 24/3 و 10/3 درصد از ضایعات را تشکیل می ­دادند. همچنین پیش بینی شیوع موارد برای سه سال آینده حداقل 6/20 % و حداکثر 10/36 % برآورد گردید.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، در مطالعات آینده با تاکید بیشتر کلینیسین ها به ثبت شرح حال دقیق­تر و معاینات بالینی از بیماران اطلاعات بیشتر و مفیدتری به دست آید. همچنین مطالعات گسترده ای در سایر شهرها و استان­ ها و بازه­ی زمانی طولانی ­تری انجام گیرد.
دریافت: 1397/9/12 | پذیرش: 1397/11/24 | انتشار: 1397/12/24