دوره 18، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهان، بهار 1399 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 33-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barati M, Rashidi-darabdi S, Bakhshian P, Afshari M, Doosti-Irani A. Study Relationship the Overuse of Cyberspace and Sleep Quality among Students of University of Medical Sciences. Pajouhan Sci J 2020; 18 (3) :24-33
براتی مجید، رشیدی داراب سمیرا، بخشیان پرستو، افشاری مریم، دوستی ایرانی امین. بررسی ارتباط استفاده بیش از حد از فضای مجازی با کیفیت خواب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی. مجله علمی پژوهان. 1399; 18 (3) :24-33

1- دکترای تخصصی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- کارشناس، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- دکتری تخصصی آموزش بهداشت و ارتقا سلامت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، afshari_m20@yahoo.com
4- دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سابقه و هدف: دانشجویان به ارتباط در فضای مجازی بیش از ارتباط در فضای واقعی علاقه مند می باشند که این امر می تواند سلامت روانی و کیفیت خواب آن ها را تهدید کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط استفاده بیش از حد از فضای مجازی با کیفیت خواب در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که بر روی 379 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1398 انجام گردید. آزمودنی ها  به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب نمونه ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو پرسشنامه استفاده از شبکه مجازی و پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ بود. دادهها با استفاده از نسخه­ ی 24 نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج مطالعه نشان داد که 98/2 درصد از شرکت کنندگان در تلگرام و 79/4 درصد در اینستاگرام عضو هستند و 73/8 درصد از آن ها بیش از 2 ساعت در روز از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. طبق یافته ها 40/6 درصد از دانشجویان کیفیت خواب مناسبی نداشته و به نوعی اختلال در کیفیت خواب مبتلا بودند. همچنین استفاده بیش از حد از فضای مجازی با مولفه های تاخیر در به خواب رفتن، طول مدت خواب، اختلالات خواب، مصرف داروی خواب آور و نمره کلی کیفیت خواب همبستگی مثبت و معناداری داشت (0/05P<).
نتیجه‌گیری: برآورد کلی یافته های مطالعه حاضر نشان داد هر چه میزان استفاده از شبکه های مجازی بیشتر باشد، کیفیت خواب دانشجویان کاهش می یابد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1398/9/13 | پذیرش: 1398/11/21 | انتشار: 1398/11/1