دوره 18، شماره 4 - ( مجله علمی پژوهان، تابستان 1399 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 60-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi Moridani M, Fallahian H, Mikaeili N. The Role of Self-criticism and Shyness in Predicting Social Appearance Anxiety of Female Students. Pajouhan Sci J 2020; 18 (4) :54-60
یوسفی مریدانی متین، فلاحیان حسین، میکاییلی نیلوفر. نقش خود انتقادی و کمرویی در پیش بینی اضطراب ظاهر اجتماعی دانش آموزان دختر. مجله علمی پژوهان. 1399; 18 (4) :54-60

1- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی
2- مربی، گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند، تبریز، ایران ، h.fallahian.iau@gmail.com
3- استاد، گروه روان شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی
سابقه و هدف: اضطراب ظاهر اجتماعی اشاره به اضطراب اجتماعی به خصوص ظاهر کلی، از جمله شکل بدن و ترس از ارزیابی منفی شدن توسط دیگران است. هدف این پژوهش تعیین نقش خود انتقادی و کمرویی در پیش­ بینی اضطراب ظاهر اجتماعی دانش آموزان دختر شهر رشت بود.
مواد و روش‌‌ها: پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی و جامعه آماری تحقیق شامل همه دانش ­آموزان دختر شهر رشت بود. تعداد 120 نفر با استفاده از این روش انتخاب شدند و سپس با پرسشنامه خودانتقادی لویز، پرسشنامه اضطراب ظاهر اجتماعی و پرسشنامه کمرویی چیک-بریگز مورد آزمون قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین اضطراب ظاهر اجتماعی و مولفه­ ی خودانتقادی درونی­ شده (0/01>P ؛ 0/30r=)، و با اضطراب ظاهر اجتماعی و مولفه ­ی خودانتقادی مقایسه­ ای (0/01>P ؛ 0/19r=) و با کل مقیاس خودانتقادی  ( 01/0>P ؛ 32/0r= )، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین متغیرهای کمرویی با هیچ کدام از متغیرهای اضطراب ظاهر اجتماعی  رابطه­ای معنادار دیده نشد. 15 درصد از کل واریانس اضطراب ظاهر اجتماعی به وسیله خودانتقادی و مولفه­ های آن تبیین می ­شود. همچنین 3 درصد از کل واریانس اضطراب ظاهر اجتماعی به وسیله مولفه­ های کمرویی تبیین می ­شود.
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه متغیر اضطراب ظاهر اجتماعی تا کنون در ایران با هیچ متغیر دیگری کار نشده بود لذا پژوهش حاضر از پیشینه کمی برخوردار بود. پیشنهاد می­ شود در پژوهش­ های آتی این سازه مهم روانشناسی با دیگر مولفه های روانی مورد مطالعه قرار گیرد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی و روانپزشکی
دریافت: 1399/1/19 | پذیرش: 1399/3/3 | انتشار: 1399/3/25