چکیده: (3248 مشاهده)
سابقه و هدف: واقعیتدرمانی به معنی مسئولیتپذیری و داشتن ارتباط و روابط کارآمد با دیگران و سازگاری اجتماعی در زندگی است. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر واقعیتدرمانی بر ارتقای مسئولیتپذیری و سازگاری اجتماعی دختران نوجوان انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل تمام دختران نوجوان سنین ۱۶ تا ۱۸ ساله دبیرستانهای دوره دوم بود. با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس ۴۰ نفر از دختران نوجوان دبیرستان دوره دوم مهردخت هشتگرد انتخاب شدند و با جایگزینی تصادفی در گروههای مداخله (۲۰ نفر گروه واقعیتدرمانی) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند و به پرسشنامههای مسئولیتپذیری کردلو (1389) و سازگاری اجتماعی کالیفرنیا (1953) پاسخ دادند. گروه کنترل در انتظار ماند و برای گروه مداخله طی ۴ هفته، ۸ جلسه ۴۵ دقیقهای آموزش واقعیتدرمانی اجرا شد. در پایان مداخلات درمانی و یک ماه بعد، بار دیگر آزمودنیهای گروههای مداخله و کنترل بهمنظور بررسی میزان تداوم اثربخشی آموزش صورتگرفته (پیگیری 1 ماهه) با استفاده از پرسشنامههای پژوهش ارزیابی شدند. دادههای پژوهش با استفاده از روشهای آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و نرمافزار SPSS نسخه 28 تحلیل شد.
یافتهها: نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد اثر واقعیتدرمانی بر مسئولیتپذیری و سازگاری اجتماعی دختران نوجوان معنادار بود. درنتیجه بین نمرههای عامل (پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری) در میزان بهبود مسئولیتپذیری و سازگاری اجتماعی دختران نوجوان تفاوت معناداری مشاهده شد (05/0≥P).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این پژوهش میتوان گفت که استفاده از مداخله واقعیتدرمانی بر مسئولیتپذیری و سازگاری اجتماعی نوجوانان تأثیر دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی و روانپزشکی دریافت: 1399/12/14 | پذیرش: 1399/12/10 | انتشار: 1399/12/10