1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران و گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران & مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، پژوهشکده علوم و فناوری بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.sharifi1983@gmail.com
چکیده: (79 مشاهده)
سابقه و هدف: بیماری سلیاک یک اختلال خودایمنی است که در پاسخ مصرف گلوتن ایجاد میشود و با التهاب مزمن رودهکوچک مشخص میگردد. این بیماری منجر به بروز علائم گوارشی مانند اسهال و تظاهرات خارج رودهای از جمله نارسایی رشد، استئوپنی و کمخونی میشود که پیامدهای جدی برای سلامت و رشد کودکان به همراه دارد. تنها راه کنترل این بیماری، پیروی از رژیم غذایی بدون گلوتن است. مطالعات متعدد، نتایج متناقضی را در مورد کمبودهای تغذیهای در کودکان مبتلا به بیماری سلیاک و تأثیر رژیم غذایی بدون گلوتن بر این کمبودها گزارش کردهاند. هدف این مطالعه، توصیف کمبود ریزمغذیها و ارائه راهکارهایی برای بهبود این کمبودها در کودکان مبتلا به سلیاک بود.
مواد و روش ها: جستجو در پایگاههای اطلاعاتی آنلاین تا دسامبر ۲۰۲۴ انجام شد. کلید واژههای استفاده شده شامل سلیاک، وضعیت تغذیهای، ویتامینها، موادمعدنی، مواد مغذی، رژیم غذایی بدون گلوتن، کودکان، ریزمغذیها، و سوء تغذیه بودند. مطالعات یافت شده ابتدا بر اساس عنوان، سپس بر اساس چکیدهها و پس از آن با مرور متن کامل مقالات انتخاب شدند.
یافتهها: کودکان مبتلا به بیماری سلیاک معمولا کمبود ریزمغذیهایی مانند آهن، ویتامین ۱۲B، ویتامین D، کلسیم، منیزیم و روی را تجربه میکنند که ناشی از اختلال در جذب و آتروفی پرزهای روده است. این کمبودها ممکن است حتی پس از شروع درمان نیز باقی بماند، زیرا حذف غلات حاوی گلوتن به ویژه نانهای غنی شده، می تواند منجر به عدم تعادل تغذیهای شود.
نتیجهگیری: نظارت بر وضعیت تغذیه و رعایت یک رژیم غذایی متعادل بدون گلوتن ضروری است. علاوه بر این، ارجاع به متخصص تغذیه برای آموزش و ارزیابی مداوم وضعیت تغذیه کودکان مبتلا به سلیاک از اهمیت بالایی برخوردار است.
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
علوم بهداشتی دریافت: 1403/10/26 | پذیرش: 1404/2/8 | انتشار: 1404/3/31