دوره 16، شماره 3 - ( مجله علمی پژوهان، بهار 1397 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 20-28 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


1- کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
2- دانشجوی دکترای تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
3- دانشیار گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان،ایران.
4- دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران. ، reza.shokohi@umsha.ac.ir
چکیده:   (738 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به افزایش نیاز آبی و کمبود منابع آن، استفاده مجدد از پساب به عنوان گزینه­ ای مفید در مدیریت منابع آب مطرح می­ باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی قابلیت استفاده مجدد از پساب فرایند هوادهی گسترده در تصفیه‌خانه فاضلاب شهرستان بجنورد جهت مصارف کشاورزی می­ باشد.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه، پژوهشی توصیفی- تحلیلی بر روی کیفیت پساب تصفیه‌خانه شهر بجنورد است که در سال ۱۳۹۲ با اندازه‌گیری پارامترهای هدایت الکتریکی (EC)، اکسیژن‌خواهی شیمیایی (COD) و بیولوژیکی (BOD)، نیتروژن، فسفر، جامدات معلق (TSS)، جامدات محلول (TDS)، نسبت جذب سدیم (SAR)، درصد سدیم، یون‌های منیزیم، پتاسیم، کلسیم، سدیم و کلراید انجام شد.
یافته‌ها: با توجه به نتایج، راندمان حذف فرایند هوادهی گسترده برای BOD و COD به ترتیب ۸۸ و ۸۹ درصد و برای هر دو فاکتور TSS و  VSS بیش از ۸۵ درصد بود، در نتیجه میانگین غلظت باقیمانده در پساب خروجی برای BOD، COD، TSS و فسفات به ترتیب ۲۷، ۶۱، ۲۶ و (mg/L) ۱۱/۳۴ بود. متوسط مقدار pH و EC در فاضلاب تصفیه شده به ترتیب ۷/۴۵ و µs/cm ۱۹۴۰
به دست آمد. همچنین مقدار کلراید و SAR برای پساب تصفیه خانه بجنورد به ترتیب ۳/۸۹ و ۲۲۱ meq/L به دست آمد.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج می‌توان گفت که پساب خروجی از تصفیه‌خانه بجنورد می‌تواند برای کاربرد در کشاورزی مفید باشد اما به دلیل بالا بودن غلظت کلراید در پساب تصفیه شده، توصیه می‌شود این پساب در آبیاری گیاهان نیمه­ حساس استفاده شود. همچنین این پساب برای تغذیه به آب زیرزمینی و تخلیه به آب‌های سطحی مناسب نبوده و بر اساس استانداردها نیازمند تصفیه پیشرفته است.
متن کامل [PDF 936 kb]   (287 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: ۱۳۹۵/۱۱/۲۳ | پذیرش: ۱۳۹۷/۱/۱۴ | انتشار: ۱۳۹۷/۲/۲۳