مقدمه: عود یا بازگشت به شرایط قبل از درمان یکی از مهمترین چالشهای برنامه درمان اعتیاد محسوب می شود. شناخت زمان عود در بیماران فرصت مناسبی را جهت اجرای مداخلات عود فراهم می آورد. هدف مطالعه حاضر شناسایی سبکهای زمانی عود در میان بیماران وابسته به سوء مصرف مواد مخدر و محرکها بود.
روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی بود که در آن از بین کلیه بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد مراجعهکننده به مراکز MMT ،DIC و کمپ های درمانی شهر سنندج، ۱۵۰ بیمار از طریق نمونهگیری خوشه ای چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه زمان وقوع عود (TRQ) بود. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS توسط آمار توصیفی جهت تعیین میانگینها، درصدها و شاخص های کمی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سنی ۱۱/۳۰± ۴۰/۵۲ سال بود. عمدهترین ماده مصرفی منجر به درمان، تریاک و شیره بود (۴۱/۳%). بیشترین الگوی درمانی، پرهیزمداری توسط خودشخص بود (۴۲/۷%). بیشترین دوره پاکی مربوط به درمان با متادون بود (۷۸/۷%). بر حسب سبک های عود، بیش از نیمی از شرکت کنندگان (۵۳/۴%) دچار عود ناگهان شده بودند. همچنین ۱۱/۳% عود زودرس، ۱۸% عود دیررس و ۱۷/۳% بیش از یک نوع عود داشتند.
نتیجه گیری: در مجموع نتایج مطالعه نشان داد گروه مورد بررسی، بیشتر دچار عود ناگهانی شدند که این امر لزوم توجه جدی درمانگران اعتیاد به آموزش مهارت های لازم در مقابله با موقعیت های پرخطر در کنار دارو درمانی را نشان می دهد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |