1- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
2- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.
3- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.
4- گروه فیزیک پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران. ، s.nikzad@umsha.ac.ir
چکیده: (5323 مشاهده)
سابقه و هدف: استفاده وسیع از امواج الکترومغناطیس در زندگی بشر، اهمیت تحقیقات علمی در رابطه با اثرات این امواج بر سلامت موجودات زنده را ضروری نموده است. به علت گسترگی دامنه استفاده از این امواج و نتایج ضد و نقیض ارائه شده در مطالعات مختلف، نیاز به بررسی های جامعتر در این زمینه ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی اثر میدان مغناطیسی µT ۱۰۰ بر پارامترهای خونی از جمله کورتیزول، قند خون، هورمون های تری یدوتیرونین و تیروکسین موش صحرایی بود.
مواد و روشها: مطالعه بر روی ۲۴ موش صحرایی نر (با سن ۸- ۷ هفته) انجام شد. حیوانات به صورت تصادفی در دو گروه مساوی آزمون و شاهد تقسیم بندی شدند. گروه آزمون با میدان مغناطیسی ۱۰۰ میکروتسلا مورد تابش قرار گرفتند در حالی که گروه شاهد در میدان بدون تابش ولی با شرایط مشابه قرار گرفتند. در پایان آزمون نمونه های خونی موش ها جمع آوری شد.
یافتهها: نتایج حاصل نشان داد که اختلاف معناداری در مقدار کورتیزول (۰/۰۰۱=P)، مقدار قند خون (۰/۰۰۱=P) و هورمون تری یدوتیرونین (۰/۰۲۶=P) بین دو گروه آزمون و شاهد وجود داشت در حالی که اثر معناداری بر روی میزان هورمون تیروکسین مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه دلالت بر کاهش سطح کورتیزول و قند خون و افزایش هورمون یدوتیرونین ناشی از اعمال میدان مغناطیسی داشت. با توجه به اینکه کورتیزول هورمونی است که می تواند بر فشار و قند خون اثر گذارد، این میدان ها می توانند بر سلامتی اثرگذار باشند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم پایه دریافت: 1396/7/12 | پذیرش: 1397/1/19 | انتشار: 1397/3/2