مجله علمی پژوهان، در دست انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.UMSHA.REC.1401.863

1- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- گروه علوم تغذیه و بهداشت مواد غذایی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
3- مرکز تحقیقات بالینی، بیمارستان بعثت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- گروه علوم تغذیه و بهداشت مواد غذایی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.sharifi1983@gmail.com
سابقه و هدف: محدودیت در رژیم غذایی کودکان مبتلا به فنیل کتونوری می تواند مانع از رشد طبیعی شود و همچنین دریافت جبرانی و بیش از نیاز منابع کربوهیدرات و چربی می تواند باعث افزایش وزن و چاقی شود. هدف از این مطالعه بررسی بعضی شاخص های رشد در کودکان و نوجوانان ۶ ماه تا ۱۸ سال مبتلا به فنیل‌کتونوری شهر همدان در سال ۱۴۰۲ بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی-تحلیلی قد، وزن و سن تمام بیماران ۶ ماه تا ۱۸ سال ثبت شده در مرکز فنیل کتونوری بیمارستان بعثت همدان اندازه گیری و ثبت شد. نمایه توده بدنی با استفاده از اطلاعات قد و وزن محاسبه شد. همچنین z-score های مربوطه با استفاده از نرم افزار آنلاین growth calculator محاسبه شد. مقادیر زد-اسکور با استفاده از معیارهای سازمان جهانی بهداشت در پنج سطح طبقه بندی شد.
یافته ها: در این مطالعه ۸۰ کودک ۶ ماه تا ۱۸ سال مبتلا به فنیل کتونوری (شامل ۴۴ دختر و ۳۶ پسر) بررسی شدند. میانگین سن و نیز میانگین زد اسکور قد و وزن و نمایه توده بدنی برای سن، در دختران و پسران تفاوت معنی داری نداشت. ۷/۵ درصد کودکان دچار کم وزنی، ۱/۳ درصد دچار کم وزنی شدید بودند. ۱۰ درصد کودکان دچار کوتاهی قد و ۲/۵ درصد دچار کوتاهی قد شدید بودند. ۱۰ درصد کودکان دچار لاغری شدید، و ۶/۳ درصد دچار لاغری بودند. همچنین ۱۱/۳ درصد دچار اضافه وزن بودند. هیچکدام از این کودکان دچار چاقی نبودند.
نتیجه گیری: در کنار کنترل دریافت غذایی فنیل آلانین لازم است شاخص های رشد این کودکان به طور مستمر پایش شود و همچنین دریافت کالری، دشت مغذی ها و ریزمغذیها نیز به طور دقیق و بر مبنای نیاز کودک کنترل شود تا رشد آنها دچار اختلال نشود.
واژه‌های کلیدی: فنیل کتونوری، آنتروپومتری، رشد، تغذیه

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی