دوره 13، شماره 4 - ( مجله علمی پژوهان، تابستان 1394 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 18-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgari G, Seid Mohammadi A M, Azarian G, Zivari Mehranfar M. Performance of granular zero-valent magnesium in simultaneous reduction of hexa-valent chromium and nitrate in aqueous solutions. Pajouhan Sci J 2015; 13 (4) :9-18
عسگری قربان، صیدمحمدی عبدالمطلب، آذریان قاسم، زیوری مهرانفر مجتبی. عملکرد منیزیم صفر جهت احیاء همزمان کروم شش ظرفیتی و نیترات در محلول های آبی. مجله علمی پژوهان. 1394; 13 (4) :9-18

1- دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان همدان، ایران
3- مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، Zivarimehran@yahoo.com

مقدمه: امروزه به دلیل فعالیت های مختلف صنعتی، فلزات سنگین به همراه آلاینده های شیمیایی و بیولوژیکی وارد منابع آبی شده و منجر به آلودگی وسیع این منابع می شوند. لذا در این مطالعه احیاء همزمان کروم شش ظرفیتی و نیترات با استفاده از منیزیم صفر گرانوله مورد پژوهش قرار گرفت.

روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی آزمایشگاهی است که به روش منقطع در ارلن های 250 میلی لیتری و در دستگاه ش کیر انکوباتور انجام گردیده و اثر متغیرهای pH، مقدار منیزیم صفر، غلظت اولیه کروم و نیترات، زمان تماس، دما و پتانسیل اکسیداسیون و احیاء مورد بررسی قرار گرفت. جهت اندازه گیری کروم از روش رنگ سنجی و برای اندازه گیری نیترات از روش احیاء کادمیوم به روش قرائت مستقیم استفاده گردید.

یافته ها: راندمان حذف کروم شش ظرفیتی و نیترات با افزایش مقدار منیزیم، غلظت اولیه آلاینده ها، زمان تماس و دما افزایش و با افزایش pH محلول کاهش یافت و بیشترین کارایی حذف در زمان 60 دقیقه، pH=3، غلظت منیزیم 0/7 g/L  و با غلظت اولیه کروم و نیترات به میزان 100 mg/L بدست آمد. نتایج نشان می دهد که دو آلاینده بر هم مداخله داشته که این امر باعث کاهش راندمان می شود بطوریکه احیاء کروم شش ظرفیتی و نیترات در شرایط بهینه به ترتیب از 93/8% و 72% در روش احیاء مجزا به 81% و 46% در احیاء همزمان کاهش یافت.

نتیجه گیری: با توجه به اینکه در فاضلاب های صنعتی آلاینده های متعددی وجود دارد نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که فلز منیزیم صفر می تواند جهت حذف همزمان چند آلاینده بکار رود.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1394/1/17 | پذیرش: 1394/3/20 | انتشار: 1394/7/7