دوره 14، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهان، زمستان 1394 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 16-8 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khazaei S, Mazharmanesh S, Khazaei Z, Goodarzi E, Mirmoini R, Mohammadian-Hafshejani A et al . An epidemiological study on the incidence of accidents in the Hamadan province during 2009 to 2014. Pajouhan Sci J 2016; 14 (2) :8-16
خزایی سلمان، مظهرمنش سکینه، خزایی ظاهر، گودرزی الهام، میرمعینی راضیه، محمدیان هفشجانی عبدالله و همکاران.. بررسی اپیدمیولوژیک آسیب های ناشی از حوادث در استان همدان طی سال های 93-88. مجله علمی پژوهان. 1394; 14 (2) :8-16

1- گروه آمار و اپیدمیولوژی، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- معاونت امور بهداشتی، گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری ها، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، mazharmanesh2008@yahoo.com
3- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران
4- معاونت امور بهداشتی، گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری ها، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
5- گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
6- کارشناس اتاق عمل، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران

مقدمه: آسیب‌های ناشی از حوادث از علل اصلی و قابل اجتناب، بیماری ها و مرگ در بیشتر کشورهای جهان است. آگاهی از ابعاد این رخدادها برای سیاستگزاران بهداشتی حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه تعیین آسیب های ناشی از حوادث در مراجعین به اورژانس استان همدان بوده است.

روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی است که کلیه مصدومین مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های استان همدان طی سال های 93-1388بررسی شدند. داده‎ها از نرم افزار ثبت مصدومین استخراج شد و تجزیه تحلیل داده‎ها با استفاده از نرم افزار Stata-12 و در سطح خطای 5 درصد انجام شد. برای تعیین ارتباط متغیر جنسیت با مکانیسم آسیب از آزمون کای دو استفاده شد.

یافته ها: در مجموع 135925 مصدوم طی این دوره زمانی ثبت شده بود. میانگین سنی مصدومین 18/4±30/19 بود 72/6 درصد موارد مرد بودند و 39/74 درصد آنها در گروه سنی 34-20 سال قرار داشتند. حوادث خانگی 37/27 درصد رخداد سوانح را به خود اختصاص داده بودند. ضربه (22/21 درصد)، تصادف خودرویی (21/78 درصد) و سقوط (10/69 درصد) بیشترین رخداد حوادث را در هر دو جنس به خود اختصاص داده بودند. بین جنسیت و مکانیسم اختلاف معنادار وجود داشت (0/001>P).

نتیجه گیری: از انجا که مردان در گروه های سنی جوان و مولد جامعه بیشترین مصدومان آسیب های ناشی از حوادث را تشکیل می دهند، بار اقتصادی فراوانی بر جامعه تحمیل می کند. و لازم است آموزش های دقیق را به این گروه سنی اختصاص داد و با اتخاذ سیاست های پیشگیرانه از بار آسیب های ناشی از سوانح کاست.

واژه‌های کلیدی: اپیدمیولوژی، آسیب، حوادث
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی