دوره 15، شماره 1 - ( مجله علمی پژوهان، پاییز 1395 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 36-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pirdehghan A, Aghakoochak A, Vakili M, Poorrezaee M. Determination of predicting factors of Hookah smoking among pre-university students in Yazd in 2015. Pajouhan Sci J 2016; 15 (1) :28-36
پیر دهقان آذر، آقا کوچک آرزو، وکیلی محمود، پور رضایی مهدی. تعیین عوامل پیشگویی کننده مصرف قلیان در دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی شهرستان یزد در سال 1394. مجله علمی پژوهان. 1395; 15 (1) :28-36

1- استادیار گروه پزشکی اجتماعی، استادیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- پزشک عمومی، مرکز تحقیقات پایش سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، a.aghakoochak@yahoo.com
3- دانشیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
4- پزشک عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

مقدمه: با توجه به روند رو به رشد مصرف قلیان به عنوان یکی از تهدید­کننده­ های جدی سلامت در افراد جامعه به­ خصوص نوجوانان است. این طرح با هدف بررسی و تعیین عوامل پیشگویی­ کننده مصرف قلیان در دانش آموزان دوره پیش ­دانشگاهی شهرستان یزد انجام گرفت.

روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی – توصیفی بود که بر روی ۷۰۴ نفر از دانش آموزان مدارس پیش­ دانشگاهی شهر یزد  در سال ۱۳۹۴انجام گردید. نمونه گیری به صورت خوشه ای چند مرحله ­ای بود. اطلاعات بر اساس پرسشنامه جهانی GYTS   و پرسشنامه استاندارد عوامل خطرساز و محافظت کننده مصرف مواد، جمع آوری گردید. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS نسخه  ۲۱ مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

یافته­ ها: در نتایج حاصل از این مطالعه در مجموع ۲۱۹ نفر (۳۱۳۱درصد) مصرف­ کننده قلیان بودند. از میان متغیر­های جمعیت شناختی مورد بررسی، جنسیت، وضعیت تحصیلی دانش آموز، تحصیلات پدر، در آمد خانواده و میزان تمایل به مصرف  قلیان ارتباط معناداری با مصرف قلیان داشتند. در بین متغیرهای مربوط به عوامل خطرساز فردی، خانوادگی و اجتماعی، متغیرهای نگرش نادرست نوجوان، هیجان خواهی، حساسیت به اضطراب، بی نظمی محیط اجتماعی و اختلال در فضای روانی اجتماعی مدرسه، به عنوان عوامل پیشگویی­ کننده مصرف قلیان در نظر گرفته شدند.

نتیجه گیری: به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد پسران دانش ­آموز بیش از دختران مصرف کننده قلیان بودند. همچنین مشخص شد عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی مختلفی پیشگویی­­ کننده مصرف قلیان بودند.

دریافت: 1394/12/1 | پذیرش: 1395/9/8 | انتشار: 1396/2/19