دوره 17، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهان، زمستان 1397 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 60-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

Habibi F, Nazari M, Asghari B, Hossieni S M, Nazari S, Nazari S. Comparison of Contamination of Bacteria Isolated from the External and Internal Surfaces of Cockroaches Collected from Several Hospitals in Hamadan City. Pajouhan Sci J 2019; 17 (2) :54-60
حبیبی فراست، نظری منصور، اصغری بابک، حسینی سید محمد، نظری سامان، نظری ساسان. مقایسه‌ی آلودگی باکتری‌های جدا شده از سطح خارجی و داخلی سوسری‌ها در برخی بیمارستان‌های شهر همدان. مجله علمی پژوهان. 1397; 17 (2) :54-60

1- کارشناس ارشد حشره شناسی پزشکی، گروه حشره شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- استاد گروه حشره شناسی پزشکی ، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، ynazari@yahoo.com
3- استادیار گروه میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- دانشجوی دکترای میکروبیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
5- دانشجوی دکترای حرفه ای پزشکی، مرکز پژوهش دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
سابقه و هدف: سوسری ‌ها یکی از ناقلین مهم پاتوژن ‌های بیماری­‌زا می‌باشند، بنابراین حضور سوسری ‌ها در اماکن عمومی به خصوص در بیمارستان ­ها خطرناک بوده، سلامت جامعه و بیماران را تهدید می‌کنند. ایـن مطالعه به ‌منظور برآورد نوع سوسـری­ ها و مقایسه آلودگی باکتریایی سطح­ خارجی و دستگاه گوارش آن ‌ها در بیمارستانها در سال 1396 انجام گرفت.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه توصیفی، 179 سوسری صید شده از دو بیمارستان آموزشی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین جنس و گونه بر اساس کلید تشخیص، از سطح خارجی و دستگاه گوارش هرکدام از سوسری­ ها کشت انجام گرفت. نوع باکتری و شیوع آلودگی سطوح خارجی و داخلی جدا شده تعیین و مقایسه تجزیه ‌و تحلیل آن­ ها با استفاده از نرم‌افزار  SPSS نسخه 20 انجام پذیرفت.
یافته‌ها: از 179 سوسری صید شده، 117 سوسری آمریکـایی (65/36 درصد) و 62 سوسـری آلمـانی (34/64 درصد) بودنـد. در مجموع از میان سوسری‌های جمع ‌آوری ‌شده 173 (99/42 درصد) آن ‌ها به باکتری‌ها آلوده بودند. (77/40 درصد) 648  باکتری از سوسری‌های آمریکایی و (22/60 درصد) 189 باکتری از سوسری‌های آلمانی ایزوله گردید. بیشترین آلودگی باکتریایی سوسری‌ها مربوط به اشرشیاکلی با(26/6 درصد) 223 مورد و کمترین آلودگی باکتریایی مربوط به استافیلوکوکوس ­اورئوس با (0/5 درصد) چهار مورد بود.
نتیجه‌گیری: آلودگی سوسری ‌ها به عوامل باکتریایی در محیط ­های بیمارستانی، شهرستان همدان نگران‌ کننده است. با توجه به نتایج به ‌دست‌ آمده از این مطالعه مشخص گردید که سوسری ‌ها به ‌شدت می‌توانند در انتقال باکتری ‌های بیماری ‌زا مؤثر باشند. از این ‌رو ارائه راهکار علمی برای کاهش آلودگی اماکن انسانی به سوسری ‌ها و آلودگی ‌های باکتریایی آن‌ ها پیشنهاد می‌گردد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1397/9/23 | پذیرش: 1397/11/24 | انتشار: 1397/12/24