1- کارشناسی ارشد، گروه بهداشت عمومی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران
2- استادیار، مرکز تحقیقات مدلسازی بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران ، cheraghiz@ymail.com
3- استادیار، گروه سالمندی، مرکز تحقیقات سالمندی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
چکیده: (4556 مشاهده)
سابقه و هدف: هزینه های بیمارستانی جمعیت رو به رشد سالمندان، سهم قابل توجهی از هزینه های نظام سلامت را به خود اختصاص داده است. لذا این مطالعه با هدف تعیین الگوی هزینه خدمات سلامت در سالمندان ایرانی طراحی شد.
مواد و روشها: کلیه مطالعات توصیفی و تحلیلی انجام شده در رابطه با بررسی الگوی هزینه خدمات سلامت در سالمندان ایرانی، صرف نظر از زمان اجرای آن ها با استفاده از بانک های اطلاعاتی ISI, Scopus, SID، Medline Magiran، IranDoc و سایر منابع الکترونیکی مانند Google Scholar تا 1397 مورد بررسی قرار گرفت که در مجموع از 5492 مطالعه مورد بررسی، 10 مطالعه معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و وارد آنالیز نهایی شد.
یافتهها: تعداد حجم نمونه کلی 88450 فرد سالمند بالای 60 به دست آمد. هفتاد درصد علت اصلی مراجعات سالمندان به بیمارستان مربوط به مشکلات قلبی- عروقی بود. بیماری هایی که بالاترین هزینه درمان و بستری را برای سالمندان مراجعه کننده به بیمارستان به همراه داشتند، عبارت بودند از: بیماریهای گوارشی، تنفسی و سرطان، بیماری ایسکمیک قلبی و خدمات تشخیصی پاراکیلنیک و بالاترین هزینه های پرداختی توسط سالمندان مربوط به گروه سنی 60 تا 75 سال بود.
نتیجهگیری: سالمند شدن جمعیت طی سال های نه چندان دور آینده، نظام سلامت و اقتصاد کشور را با چالش جدی مواجه خواهد کرد. با توجه به اینکه بیشترین بار بیماری ها و هزینه مربوط به بیماری های غیرواگیر و مزمن می باشد، راه برون رفت از این چالش اجرای برنامه های توانمندسازی در سالمندان از جمله آموزش برنامه های خود مراقبتی، تقویت و پشتیبانی از برنامه مراقبت خانوادگی می باشد.
نوع مطالعه:
مقالات مروری نظام مند |
موضوع مقاله:
علوم بهداشتی دریافت: 1397/11/13 | پذیرش: 1398/3/26 | انتشار: 1398/3/25