دوره 17، شماره 4 - ( مجله علمی پژوهان، تابستان 1398 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 54-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pouyakian M, Kangavari M, Bidel H. The Prevalence of Musculoskeletal Disorders in the Fruit and Vegetable Markets Workers of Tehran and Factors Affecting Disorders. Pajouhan Sci J 2019; 17 (4) :47-54
پویاکیان مصطفی، کنگاوری مهدی، بیدل حمیده. میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در کارگران بازارهای میوه و تره بار تهران و شناسایی عوامل موثر بر بروز اختلالات. مجله علمی پژوهان. 1398; 17 (4) :47-54

1- گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای، کمیته پژوهشی دانشجویان، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، kangavari1366@gmail.com
3- دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای، گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی، دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
سابقه و هدف: اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار هر ساله هزینه های بسیار زیادی را بر جوامع وارد می ­کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در کارگران شاغل در بازار روزهای میوه و تره بار و شناسایی ریسک فاکتورهای موثر بر بروز این اختلالات صورت گرفت.
مواد و روش‌‌ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1393 در بازار روزهای میوه و تره بار بر روی 570 نفر انجام شد. جهت تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در بین کارگران میادین میوه و تره بار، پرسش نامه کرنل (CMDQ) بین نمونه های انتخاب شده توزیع و پس از تکمیل، جمع آوری شد. در نهایت داده ها با SSPS نسخه 18، مورد آنالیز آماری قرار گرفت.
یافته‌ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه 6/38 ± 31/49 و میانگین زمانی کاری افراد 1/51± 12/28 بود. همچنین سابقه کار افراد 2/06 ±5/5 می باشد. میزان شیوع اختلالات اسکلتی –عضلانی درکلیه  افراد مورد مطالعه 6/8 ± 78/3 برآورد شد. همچنین میزان شیوع در شغل های ترازوداری، بارفروشی، وسط کار، پشت کار و کاهو وسبزی فروشی به ترتیب برابر با 91، 86،78،71 و 75 به دست آمد. ارتباط بین سن، شاخص توده بدنی، گروه شغلی با شیوع اختلالات اسکلتی– عضلانی معنی دار به دست آمد (0/05>P).
نتیجه‌گیری: یافته های این مطالعه اجرای اقدامات مداخله ای مناسب از جمله  باز طراحی ایستگاه های کاری و  آموزش کارگران در ارتباط با حمل صحیح بار، لزوم حضور کارشناسان بهداشت حرفه ای به صورت پاره وقت را جهت کاهش شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و افزایش کارایی کارگران را توصیه می کند.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1398/6/7 | پذیرش: 1398/7/13 | انتشار: 1398/5/24