دوره 19، شماره 1 - ( مجله علمی پژوهان، پاییز 1399 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 61-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sabzehei M K, Tanasan A, Mohammadi Y, Taheri Talesh S, Zeinali M. Comparison of Intravenous Paracetamol versus Intravenous Ibuprofen in the Closure of Patent Ductus Arteriosus (PDA) in Preterm Infants. Pajouhan Sci J 2020; 19 (1) :53-61
سبزه ای محمد کاظم، تناسان اسداله، محمدی یونس، طاهری طالش سروش، زینلی مریم. مقایسه تاثیر پاراستامول تزریقی با ایبوبروفن تزریقی در بسته شدن مجرای شریانی باز (PDA) در نوزادان نارس. مجله علمی پژوهان. 1399; 19 (1) :53-61

1- فوق تخصص نوزادان، دپارتمان کودکان دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران
2- فوق تخصص قلب کودکان، استادیار گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی همدان، ایران
3- مرکز تحقیقات مدلسازی بیماری های غیرواگیر، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
4- دستیار تخصصی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی همدان،ایران
5- دستیار تخصصی کودکان، دانشگاه علوم پزشکی همدان،ایران ، parisazeinali@ymail.com
سابقه و هدف: مجرای شریانی باز (PDA) در 50 درصد نوزادان زیر 1000گرم (سن حاملگی کمتر از 28 هفته) و 30 درصد نوزادان کمتر از 1500 گرم روی می‌دهد. عدم درمان آن باعث تشدید دیسترس تنفسی و عوارض آن می شود. استامینوفن داروی جدید با عوارض کمتر است که مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر نوع تزریقی این داروباایبوبروفن بر درمان مجرای شریانی باز طراحی و اجرا شد.
مواد و روش‌‌ها: در این مطالعه  موردی-شاهدی، 50 نوزاد پره ترم با سن  کمتر یا مساوی 14 روز و تشخیص اکوکاردیوگرافی PDA وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول تحت درمان با ایبوبروفن وریدی و گروه دوم تحت درمان با استامینوفن وریدی برای سه روز قرار گرفتند. در پایان اطلاعات لازم، شامل یافته های اکوکاردیوگرافی و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: هر دو داروی ایبوبروفن و استامینوفن در درمان PDA  به یک میزان موثر بودند مدت زمان بستری بین دو گروه تفاوت نداشت (0/259P=). عوارض احتمالی مانند خونریزی داخل بطنی مغز، ترومبوسیتوپنی، کراتینین سرم بیشتر از mg/dl1/5، کاهش حجم ادرار، انتروکولیت نکروزان، کشت خون مثبت و دیـسپلازی برونکوپولمونر دردو گروه، اختلاف معناداری نداشتند. تنها عارضه قابل توجه و مهم، عارضه خونریزی گوارشی بود که در هر دو گروه تقریبا به یک میزان شیوع داشت.
نتیجه‌گیری: داروی استامینوفن همانند ایبوبروفن به عنوان درمان اصلی مجرای شریانی باز (PDA) موثر است و می تواند جایگزین مطمئن و مناسبی برای داروی ایبوبروفن باشد.
دریافت: 1399/4/7 | پذیرش: 1399/6/12 | انتشار: 1399/7/4