Balazadeh L, Mirzaian B, Hassanzadeh R. Modeling Structural Relationships of Brain Behavioral System on Psychological Vulnerability by Mediating Anxiety Distress tolerance with Asthma Adolescence. psj. 2022; 20 (2) :95-104
URL:
http://psj.umsha.ac.ir/article-1-902-fa.html
بالازاده لیلا، میرزائیان بهرام، حسن زاده رمضان. مدلیابی روابط ساختاری سیستم مغزی ـ رفتاری بر آسیبپذیری روانی با میانجیگری تحمل پریشانی در بیماران مبتلا به آسم. مجله علمی پژوهان. 1400; 20 (2) :104-95
URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-902-fa.html
1- گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
چکیده: (180 مشاهده)
اهداف: یکی از مباحث مطرح در روانشناسی رابطه بین بیماریهای جسمانی و پدیدههای خلقی و روانی ناشی از آن است که میتواند آسیبهای همهجانبهای برای فرد داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مدلیابی روابط علی سیستم مغزی ـ رفتاری بر آسیبپذیری روانی با میانجیگری نقش تحمل پریشانی در بیماران مبتلا به آسم انجام شد.
ابزار و روشها: روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی 500 بیمار مبتلا به بیماری آسماتیک در ناحیۀ 2 تهران (منطقه ونک) در کلینیک تخصصی بیماران آسماتیک تنفس در سال 1398 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 10 برای هر متغیر مشاهده شده (24 متغیر مشاهده شده در مدل) و با احتساب احتمال وجود پرسشنامههای ناقص 250 نفر به عنوان حجم نمونه به روش هدفمند انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامه سیستم های مغزی رفتاری کارور و وایت، آسیب روانی نجاریان و داوودی، تحمل پریشانی سیمونز و گاهر استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای معادلات رگرسیونی استفاده شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که سیستم مغزی ـ رفتاری از طریق تحمل پریشانی بر آسیبپذیری روانی بیماران مبتلا به آسم اثر داشته و اثرات مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم 63% از متغیر آسیبپذیری روانی توسط سیستم مغزی ـ رفتاری و تحمل پریشانی قابل تبیین است و بهطور کلی مدل پژوهش مورد تایید واقع شد.
نتیجهگیری: با توجه به وجود عوامل روانی در بیماری آسم و مشخصشدن نقش عوامل عاطفی و اضطرابی در میزان آسیب روانی در بیماران پیشنهاد میشود که درمانگران، پروتکلهای مبتنی بر به الگوهای شناختی رفتاری را در این گروه از بیماران مورد توجه قرار دهند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
پزشکی و علوم بالینی دریافت: 1400/12/3 | پذیرش: 1400/12/10 | انتشار: 1400/12/10