دوره 20، شماره 1 - ( مجله علمی پژوهان، زمستان 1400 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 50-41 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Balazadeh L, Mirzaian B, Hassanzadeh R. Modeling Structural Relationships of Brain Behavioral System on Psychological Vulnerability by Mediating Anxiety Distress Tolerance with Asthma Adolescence. Pajouhan Sci J 2022; 20 (1) :41-50
URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-902-fa.html
بالازاده لیلا، میرزائیان بهرام، حسن زاده رمضان. مدل‌یابی روابط ساختاری سیستم مغزی ـ رفتاری بر آسیب‌پذیری روانی با میانجی‌گری تحمل پریشانی در بیماران مبتلا به آسم. مجله علمی پژوهان. 1400; 20 (1) :41-50

URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-902-fa.html


1- گروه روان‌شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
2- گروه روان‌شناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران ، bahrammirzaian@gmail.com
چکیده:   (843 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از مباحث مطرح در روان‌شناسی رابطه بین بیماری‌های جسمانی و پدیده‌های خلقی و روانی ناشی از آن است که می‌تواند آسیب‌های همه‌جانبه‌ای برای فرد داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مدل‌یابی روابط علی سیستم مغزی-رفتاری بر آسیب‌پذیری روانی با میانجی‌گری نقش تحمل پریشانی در بیماران مبتلا به آسم انجام شد.
مواد و روش‌‌ها: روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی ۵۰۰ بیمار مبتلا به بیماری آسماتیک در ناحیه ۲ تهران (منطقه ونک) در کلینیک تخصصی بیماران آسماتیک تنفس در سال ۱۳۹۸ تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب ۱۰ برای هر متغیر مشاهده شده (۲۴ متغیر مشاهده شده در مدل) و با احتساب احتمال وجود پرسش‌نامه‌های ناقص ۲۵۰ نفر به عنوان حجم نمونه به روش هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه سیستم های مغزی رفتاری  کارور و وایت، آسیب روانی  نجاریان و داوودی، تحمل پریشانی سیمونز و گاهر استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های معادلات رگرسیونی استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که سیستم مغزی-رفتاری از طریق تحمل پریشانی بر آسیب‌پذیری روانی بیماران مبتلا به آسم اثر داشته و اثرات مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم ۶۳% از متغیر آسیب‌پذیری روانی توسط سیستم مغزی-رفتاری و تحمل پریشانی قابل تبیین است و به‌طور کلی مدل پژوهش مورد تایید واقع شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به وجود عوامل روانی در بیماری آسم و مشخص‌شدن نقش عوامل عاطفی و اضطرابی در میزان آسیب روانی در بیماران پیشنهاد می‌شود که درمانگران، پروتکل‌های مبتنی بر به الگوهای‌شناختی رفتاری را در این گروه از بیماران مورد توجه قرار دهند.
متن کامل [PDF 1206 kb]   (534 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: پزشکی و علوم بالینی
دریافت: 1400/12/3 | پذیرش: 1400/12/10 | انتشار: 1400/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Pajouhan Scientific Journal

Designed & Developed by : Yektaweb