مقدمه: امروزه قرار گیری افراد در مشاغلی که با توانایی ها و محدودیت های آنها سازگار باشد، از اولویت های مهم بهداشت حرفه ای و مدیران شرکت ها می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین شاخص توانایی کار و تعیین عوامل تاثیرگذار بر آن، در کارگران شاغل در غرفه های میوه و تره بار سازمان میادین شهر تهران در سال 1393 اجراء گردید.
روش کار: مطالعه حاضر توصیفی_تحلیلی از نوع مقطعی بود. افراد مورد مطالعه 268 نفر از کارگران غرفه های میوه و تره بار سازمان میادین مناطق 22 گانه شهر تهران بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب شده بودند. جهت پیش بینی توانایی انجام کار، پرسشنامه مشخصات فردی، شغلی و پرسشنامه شاخص توانایی کار استفاده شد. بر اساس نمرات کسب شده افراد در چهار گروه جهت پیش بینی توانایی کار طبقه بندی شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر، ضریب همبستگی و تی تست توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.
یافتهها: میانگین شاخص توانایی کار 6/44±36/46 بدست آمد. نتایج ضرایب همبستگی ارتباط معنی دار اما معکوسی را بین سن (0/01>P) و سابقه کار (0/03>P) با شاخص توانایی کار نشان داد. همچنین اختلاف میانگین شاخص توانایی کار در گروه های شش گانه شغلی، از لحاظ آماری معنادار نبود (0/06=P). بین سطح تحصیلات و توانایی انجام کار نیز ارتباط معناداری وجود نداشت (0/12=P). از طرفی میانگین شاخص توانایی انجام کار در افراد مجرد به طور معنی داری از افراد متاهل بیشتر بود (0/03=P).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج، شاخص توانایی کار در کارگران غرفه های میوه و تره بار متوسط بود. لذا پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی، پوشش بیمه، حقوق و مزایا بر اساس قانون کار و اصلاح ایستگاه های کاری در اولویت اقدامات برنامه ریزان قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |