Moghadasi M, Rahimi A, Heshmati A. The Prevalence of Synthetic Color in Saffron and Sweet Products (Yellow Halvah, Candy and Crystallized Sugar) Supplied in Store of Hamadan City Using Thin Layer Chromatography (TLC). Pajouhan Sci J 2019; 17 (2) :31-36
URL:
http://psj.umsha.ac.ir/article-1-460-fa.html
مقدسی محمد، رحیمی ، علیرضا، حشمتی علی. بررسی وجود و نوع رنگهای مصنوعی در محصولات غذایی بر پایه یا طعم داده شده با زعفران و عرضه شده در فروشگاه های شهرستان همدان با استفاده از روش کروماتوگرافی لایه نازک. مجله علمی پژوهان. 1397; 17 (2) :31-36
URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-460-fa.html
1- کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، مرکز تحقیقات دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
2- دانشیار گروه علوم تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، گروه تعذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران ، a.heshmati@umsha.ac.ir
چکیده: (4321 مشاهده)
سابقه و هدف: طی سالیان اخیر استفاده از رنگ های مصنوعی بجای زعفران در محصولات غذایی رشد زیادی داشته است. این موضوع می تواند نگرانی های جدی برای سلامت مصرف کننده ایجاد کند. این مطالعه با هدف تعیین وجود و نوع رنگ های مصنوعی در زعفران و مواد طعم داده شده با زعفران انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1397-1396 بر روی 96 نمونه شامل زعفران، حلوا زرده، نقل و نبات (هر کدام 24 نمونه) که به شکل تصادفی از فروشگاه های سطح شهر همدان نمونه برداری شده بودند، انجام شد. تعیین کیفی رنگ ها مصنوعی شامل کینولئین، سانست یلو، تارترازین، آزروبین، برلیانت بلو، پونسیو چهار آر و آلورا رد با روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) انجام گرفت.
یافتهها: از 96 نمونه بررسی شده، تعداد 64 (66/67%) نمونه حاوی رنگ مصنوعی بودند و تعداد 32 (33/33%) نمونه دارای رنگ طبیعی بودند. از نمونه های زعفران، حلوا زرده، نقل و نبات به ترتیب 19 (79/16%)، 20 (83/33%)، 19 (79/16%) و 6 (25%) نمونه دارای رنگ مصنوعی بودند. نتایج نشان داد فراوانی رنگ کینولین بیشتر از سایر رنگ ها بود.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه 66/67% نمونه ها دارای رنگ مصنوعی بودند و این نشان می دهد میزان استفاده از رنگ های مصنوعی در محصولات بررسی شده زیاد میباشد. لذا نظارت بیشتر بر کنترل این محصولات توصیه می شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
علوم بهداشتی دریافت: 1397/5/22 | پذیرش: 1397/9/24 | انتشار: 1397/12/24