دوره 16، شماره 1 - ( مجله علمی پژوهان، پاییز 1396 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 55-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadigodini S, Behpoor N, Tadibi V. Effect of four weeks of endurance-resistance trainings with iron supplementation on some of hematological indices of active females. Pajouhan Sci J 2017; 16 (1) :49-55
احمدی گودینی سعیده، بهپور ناصر، تادیبی وحید. اثر 4 هفته تمرین استقامتی- مقاومتی و مصرف مکمل آهن بر برخی از شاخصهای هماتولوژیک خون دختران فعال. مجله علمی پژوهان. 1396; 16 (1) :49-55

1- کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران. ، sahmadi2466@yahoo.com
2- کارشناسی ارشد گروه تربیت بدنی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران.

سابقه و هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیرات 4هفته تمرین استقامتی- مقاومتی و مصرف مکمل آهن بر شاخص­ های هماتولوژیک خون دختران فعال بوده است.
مواد و روش­ ها: در این مطالعه 16دختر فعال با نمونه ­گیری تصادفی در دو گروه هشت نفره آزمایش (تمرین استقامتی- مقاومتی با مکمل آهن) و کنترل (تمرین استقامتی- مقاومتی با دارونما) قرار گرفتند. مدت تمرینات 4 هفته، هفته­ ای 3جلسه و جلسه ­ای 90 دقیقه بود. شب قبل تمرین مکمل آهن و دارونما (آرد) مصرف می­ شد. برای اندازه­ گیری هموگلوبین و فریتین در 2 روز پیش از شروع مداخله (پیش ­آزمون) و 2 روز پس از پایان آن (پس ­آزمون)، افراد به حالت ناشتا خون دادند. در پژوهش حاضر آزمون­ های کولموگروف- اسمیرنوف و T-test برای بررسی تغییرات در سطح معناداری P<0.05 استفاده شد.
یافته­ ها: :بعد از 4 هفته تمرین و مصرف مکمل افزایش غیر­معنادار هموگلوبین و کاهش غیر­معنادار فریتین دیده شد. در گروه کنترل کاهش غیر­معنادار هموگلوبین و افزایش غیر­معنادار فریتین دیده شد. میان تاثیرات گروه آزمایش و کنترل بر فریتین و هموگلوبین خون در پس­آزمون تفاوت معناداری یافت نشد.
نتیجه ­گیری: نتایج حاصله حاکی از عدم تغییر معنادار در هموگلوبین و فریتین بود و دلایل آن مکانیسم­ های هموستاز، دوز کم آهن و قاعدگی می­ تواند باشد. لذا توصیه می ­شود مکمل آهن در ورزشکاران دارای کم­خونی و کمبود آهن با تجویز پزشک مصرف شود.

متن کامل [PDF 646 kb]   (1988 دریافت)
دریافت: 1395/11/17 | پذیرش: 1396/7/16 | انتشار: 1396/8/9