1- کارشناس ارشد گفتار درمانی، دانشکده علوم توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، majidmirzaee7121@gmail.com
2- کارشناس ارشد گفتار درمانی، مربی گروه گفتار درمانی دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
چکیده: (5958 مشاهده)
سابقه و هدف: با افزایش سن، طول و پیچیدگی ساختار هجایی در گفته های کودکان افزایش می یابد. با توجه به نقش مهم و تعیین کننده هجا در فرآیند گفتار، اجرای مطالعات رشدی روی اکتساب هجا در کودکان ضروری است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین روند رشد و اکتساب ساختار هجایی و توزیع الگوی هجایی کودکان ترکی آذری زبان است.
مواد و روشها: در این مطالعه طولی، 11پسر و 6 دختر آذری زبان به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به مدت 6 ماه از 18 تا 24 ماهگی پیگیری شدند. برای ثبت واژگان بیانی کودکان از برگه ثبت واژگان محقق ساخته، فهرست واژگان و اجرای بازی کلامی استفاده شد. بعد از گردآوری لیست واژگان هر کودک، واژگان هدف براساس تعداد هجا و ساختار هجایی طبقه بندی شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی صورت گرفت.
یافتهها: در 18و 19 ماهگی 67 درصد واژگان بیانی کودکان تک هجایی، 24 درصد دو هجایی و 9 درصد بیشتر از دو هجا بودند. بیشترین میزان تولید الگوی هجایی برای تک هجایی CVC (36%) و برای دوهجایی CVCV (52%) بود. با افزایش سن توزیع الگوهای هجایی تغییر کرده و پیچیده تر شدند. در این دو ماه میزان استفاده از هجاهای باز 35% و هجاهای بسته 65% بود؛ با افزایش سن همین نسبت ثابت بود.
نتیجهگیری: کودکان همخوان های پایانه را قبل از اینکه تمایز طول واکه را کسب کنند، تولید می کردند. هجاهای بسته زودتر از طول واکه، و همخوان های گرفته در جایگاه پایانه هجا قبل از همخوان های رسا فرا گرفته شدند. ابتدا کودکان قادر به تمایز طول واکه نبودند، ولی با افزایش سن بازنمایی واکه های کشیده و کوتاه را نشان دادند.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشي |
موضوع مقاله:
توانبخشی دریافت: 1398/6/20 | پذیرش: 1398/7/16 | انتشار: 1398/7/10