دوره 21، شماره 2 - ( مجله علمی پژوهان، بهار 1402 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 89-83 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moshkabadi Mohajer H, Salimifar M, Seifi A. The Impact of Some Socio-economic Factors on the Nutritional Behavior of Children and Adolescents During the Outbreak of COVID-19: A Case Study of Mashhad, Iran. Pajouhan Sci J 2023; 21 (2) :83-89
URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-962-fa.html
مشک آبادی مهاجر حسین، سلیمی فر مصطفی، سیفی احمد. بررسی تاثیر برخی عوامل اجتماعی- اقتصادی بر رفتار تغذیه‌ای کودکان و نوجوانان، طی شیوع کووید-19: مطالعه موردی شهر مشهد. مجله علمی پژوهان. 1402; 21 (2) :83-89

URL: http://psj.umsha.ac.ir/article-1-962-fa.html


1- گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران ، hmmohajer@gmail.com
2- گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
چکیده:   (628 مشاهده)
سابقه و هدف: بررسی های مختلف نشان می دهد که وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانواده بر تغذیه و رشد کودکان تأثیر می گذارد. یکی از گروه های آسیب پذیر از بحران کووید-۱۹، کودکان و نوجوانان هستند که با شناسایی نحوه و میزان آسیب پذیری آن ها در دوران همه گیری، می توان از میزان و شدت صدمه‌ها از عوامل مختلف کاست.
مواد و روش ها: این پژوهش از نوع پیمایشی و داده ها از طریق پرسش‌نامه جمع آوری شدند. روش نمونه گیری نیز به‌صورت تصادفی ساده بود. جامعۀ آماری متشکل از افراد بین ۱۰ تا ۲۰ سال و ساکن مشهد بود. افراد حاضر در پژوهش از هر سه منطقه درآمدی بالا، متوسط و پایین (بر اساس تقسیم بندی حوزه های درآمدی از سوی شهرداری مشهد) به تعداد کافی حضور داشتند. همچنین، تحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیون پروبیت انجام گرفت.
یافته‌ها: با افزایش تعداد اعضای خانوار، کمتر شدن مصرف مواد پروتئینی؛ میوه و سبزی‌ میان افراد مشاهده شد. مستأجرها، افراد طبقه پایین درآمدی و دختران نیز به ترتیب نسبت به مالکین، دیگر طبقات درآمدی و پسران تأثیر بیشتری از کرونا گرفته اند و کاهش بیشتری را در مصرف مواد غذایی ذکرشده تجربه کرده‌اند. در هر دو رگرسیون، متغیر نحوه تصرف محل سکونت در قیاس با سایر متغیرها ضریب بزرگ‌تری ازلحاظ قدر مطلقی دارد و می توان ادعا کرد که مستأجر یا مالک بودن بیشترین تأثیر را در مصرف دارد.
نتیجه‌گیری: با حمایت از مستأجرها، خانوارهای پرجمعیت و اقشار کم‌درآمد می وان از زیان های ناشی از کرونا کاست.
واژه‌های کلیدی: کووید19، تغذیه، سلامت، کودکان
متن کامل [PDF 1253 kb]   (233 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشي | موضوع مقاله: علوم بهداشتی
دریافت: 1401/7/26 | پذیرش: 1401/11/17 | انتشار: 1402/3/31

فهرست منابع
1. Jelliffe DB. The assessment of the nutrition status of the community. Geneva: World Health Organization; 1996.
2. WHO. Investing in health research and development. Report of an ad hoc committee on health research. Geneva Switzerland: World Health Organization; 1996.
3. Khodadad Kashi F, Heydari K. The measurement of poverty indices based on Iranian household nutrition. JOER. 2009;9(34):205-32.
4. Jazayeri A. Program of food in country, a step to program and budget. JPBUD. 1996;2:73-84.
5. FAO. Theoretical foundations and implementation status of the right of access to food. Planning and Agricultural Economy Research Institute; 1998.
6. Fenollar F, Mediannikov O. Emerging infectious diseases in Africa in the 21st century. New Microbes New Infect. 2018;26:10-18. [DOI:10.1016/j.nmni.2018.09.004] [PMID] []
7. Our world in data and JHU CSSE COVID-19 Data. 2023.
8. Kashnitsky I, Aburto J. The pandemic threatens aged rural regions most. OSF. 2020;10.
9. Emanuel E, Persad G, Upshur R, Thome B, Parker M, Glickman A, et al. Fair allocation of scarce medical resources in the time of Covid-19. N Engl J Med. 2020;382(21):2049-55. [DOI:10.1056/NEJMsb2005114] [PMID]
10. House SJ, Williams RD. Understanding and Reducing Socioeconomic and Racial/Ethnic Disparities in Health. Smeldy & Syme (eds) In Promoting Health. Washington, DC: Ational Academy Press; 2000.
11. Ecob R, Smith GD. Income and health: what is the nature of the relationship? Soc Sci Med. 1999;48(5):693-705. [DOI:10.1016/S0277-9536(98)00385-2] [PMID]
12. Daley MC, Williams PR. Optimal indicators of socio-economic status for health research. Am J Public Health. 2002;92(7):1151-7. [DOI:10.2105/AJPH.92.7.1151] [PMID] []
13. Subramanian SV, Kawachi I. Whose health is affected by income inequality? A multilevel interaction analysis of contemporaneous and lagged effects of state income inequality on individual self-rated health in the United States. Health Place. 2006;12(2):141-56. [DOI:10.1016/j.healthplace.2004.11.001] [PMID]
14. Kivimäki M, Batty D, Shipley MJ, Nyberg ST, Suominen SB, Oksanen T, et al. Association between socioeconomic status and the development of mental and physical health conditions in adulthood: a multi-cohort study. Lancet Public Health. 2020;5(3):140-9. [DOI:10.1016/S2468-2667(19)30248-8] [PMID]
15. Grossman M. The Human Capital Model. In Handbook of Health Economics. New house. Amsterdam: Elsevier; 2000. [DOI:10.1016/S1574-0064(00)80166-3]
16. Kansiime MK, Tambo JA, Mugambi I, Bundi M, Kara A, Owuor C. COVID-19 implications on household income and food security in Kenya and Uganda: Findings from a rapid assessment. World Dev. 2020;137:105-99. [DOI:10.1016/j.worlddev.2020.105199] [PMID] []
17. Janssens W, Pradhan M, de Groot R, Sidze E, Donfouet HP, Abajobir A. The short-term economic effects of COVID-19 on low-income households in rural Kenya: An analysis using weekly financial household data. World Dev. 2020;138:108. [DOI:10.2139/ssrn.3640340]
18. Sannigrahi S, Pilla F, Basu B, Basu AS, Molter A. Examining the association between socio-demographic composition and COVID-19 fatalities in the European region using spatial regression approach. Sustain Cities Soc. 2020;62:102418. [DOI:10.1016/j.scs.2020.102418] [PMID] []
19. Bukari C, Essilfie G, Aning-Agyei MA, Otoo IC, Kyeremeh C, Owusu AA, et al. Impact of COVID-19 on poverty and living standards in Ghana: A micro-perspective. Cogent Econ Finance.2021;9(1):1879716. [DOI:10.1080/23322039.2021.1879716]
20. Viezzer J, Biondi D. The influence of urban, socio-economic, and eco-environmental aspects on COVID-19 cases, deaths and mortality: A multi-city case in the Atlantic Forest, Brazil. Sustain Cities Soc. 2021;69:102859. [DOI:10.1016/j.scs.2021.102859] [PMID] []
21. Haqiqi I, Horeh MB. Assessment of COVID-19 impacts on US counties using the immediate impact model of local agricultural production (IMLAP). Agric Syst. 2021;190:103132. [DOI:10.1016/j.agsy.2021.103132] [PMID] []
22. Andam K, Edeh H, Oboh V, Pauw K, Thurlow J. Impacts of COVID-19 on food systems and poverty in Nigeria. Advances in Food Security and Sustainability. Elsevier Inc; 2020. [DOI:10.1016/bs.af2s.2020.09.002] []
23. Ehlert A. The socio-economic determinants of COVID-19: A spatial analysis of German county level data. Socioecon Plann Sci. 2021;78:101083. [DOI:10.1016/j.seps.2021.101083] [PMID] []
24. Sarmad Z, Bazargan A, Hejazi E. Research methods in behavioral science. Tehran: Aware Publishing; 2014.
25. Motamed N, Zamani F. Sample size in medical research, an applied approach. Asr Roshanbini Publications; 2017.
26. Honarpisheh A, Hafizi A, Arbabi M, Sharifi H. Economic indices and malnutrition in children. Feyz. 2002;6(1):83-8.
27. Tarighatesfanjani A, Sarbakhsh P, Ebrahimi M, Daeie L. The prevalence of malnutrition based on body mass index and stunting and its relationship with some socio-economic factors among high-school girls in Tabriz. JRUMS. 2018;16(11):1053-64
28. Asfaw S, Palma A, Lipper L. Diversification strategies and adaptation deficit: evidence from rural communities in Niger. World Dev. 2016;101:219-34. [DOI:10.1016/j.worlddev.2017.09.004]
29. Sotoudeh M, Safarian M, Dorosty AR, Dashipour AR, Khodabakhshi A, Montazerifar F. The association of food insecurity and dietary patterns with simultaneous obesity and stunting in primary school pupils of Zahedan City (Iran). Iranian J Nutr Sci Food Technol. 2016;10(4):53-62.
30. Nemati M, Nejati Salehkhani F, Rezaei Ardani A. Investigating the relation of Household Food Security Status and some Socio-economic factors with children Intelligence Quotient in 2016 - Mashhad-Iran. MJMS. 2017;60(5):691-700.
31. Eshraghian MR, Siassi F, Jazayeri GH. Obesity and food security in Yazd primary school students. Tehran Univ Med J. 2007;65(7):68-76.
32. UNICEF. Ministry of health and medical education in collaboration with UNICEF. Cluster survey for evaluation of mid Educate Goal indicators. 2005.
33. Letamo G, Navaneetham K. Prevalence and determinants of adult under-nutrition in Botswana. Plos One. 2014;9(7):e102675. [DOI:10.1371/journal.pone.0102675] [PMID] []
34. Moridi G, Fathi M. Malnutrition in children under five in Iran. Adv Nurs Mid. 2009;19(64):151-8.
35. Bayat shahparast F, Abbasi K. The effect of economics on health of children. Pajouhan Sci J. 2020;18(3):3-9. ‎ [DOI:10.52547/psj.18.3.3]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Pajouhan Scientific Journal

Designed & Developed by : Yektaweb